PvdA’er Khadija Arib verwezenlijkt Hollandse Droom

Historisch moment • Eerste Kamervoorzitter die niet in NL is geboren

Na een vergadering van vijf uur en vier stemronden die nog eens twee uur in beslag namen heeft de Tweede Kamer woensdag Khadija Arib (PvdA) gekozen tot haar nieuwe voorzitter. Zij volgt de veelgeplaagde Anouchka van Miltenburg op.

Arib leidde in alle stemronden. De andere kandidaten waren VVD’er Ton Elias CDA-Kamerlid en voormalig voorzitter van de enquêtecommissie naar de Fyra Madeleine van Toorenburg, en de omstreden PVV-spindoctor Martin Bosma.

In de eerste twee vrije stemronden kon ook op Kamerleden gestemd worden die zich niet gekandideerd hadden. Twee stemmen gingen toen naar PvdA-Kamerlid Roos Vermeij. In de laatste stemronde ging het tussen de top 2.

Aantal stemmen ronde 1
Arib 58 • Elias 40 • Van Toorenburg 30 • Bosma 16 • Vermeij 2
Aantal stemmen ronde 2
Arib 56 • Elias 43 • Van Toorenburg 34 • Bosma 13 • Vermeij 2
Aantal stemmen ronde 3
Arib 60 • Elias 44 • Van Toorenburg 32 • Bosma 11
Aantal stemmen ronde 4
Arib 83 • Elias 51

Moderne geschiedenis geschreven

Voor het eerst een voorzitter van de Kamer die niet in Nederland is geboren. Daarmee is moderne geschiedenis geschreven. De 55-jarige Arib is geboren in het Marokkaanse Hedami en kwam op haar vijftiende naar Nederland.

Na haar studie sociologie aan de Universiteit van Amsterdam werkte Arib onder meer bij het Instituut voor Economische Studies aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en in de vrouwenbeweging. Bij de verkiezingen van 1998 werd zij in de Tweede Kamer gekozen. De afgelopen jaren was zij al ondervoorzitter.

Arib is de belichaming van de nieuwe Hollandse Droom en een rolmodel voor velen. Ongeacht sekse, afkomst of levensovertuiging, wie hard werkt en over een gezonde dosis doorzettingsvermogen beschikt kan in Nederland alles bereiken.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “PvdA’er Khadija Arib verwezenlijkt Hollandse Droom

  1. frank bikker

    Over Bosma. Judaskus? Die vent had gewoon eerlijk moeten zijn en zijn stem moeten geven aan de persoon die hij zag zitten toen hij aan zag komen dat hij het niet zou worden.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>