Een vaste baan is iets van vroeger

De tijd van een vaste baan lijkt iets van uit het verleden.

Er zijn steeds meer werkgevers die vaste werkzaamheden door mensen met een tijdelijke contract  laten doen. Op deze wijze creëert de markt de gewenste flexibiliteit van het ontslagrecht.

Dat blijkt uit een rapport ’Vraag naar Arbeid 2011′ van het Sociaal Cultureel Planbureau dat vandaag op de site werd gepresenteerd. 

Volgens het rapport zijn er in de afgelopen tien jaar werkgevers in toenemende mate tijdelijke contracten gaan inzetten voor vast werk. Zo zou inmiddels 13 procent van alle werknemers een tijdelijk contract hebben.

Anders dan je misschien zou verwachten gaat het dus niet om functies die door de baas als tijdelijk worden beschouwd. Loopt het tijdelijke contract van de ene werknemer af, dan wordt deze al snel vervangen door een nieuwe tijdelijke werknemer.

Uit hetzelfde rapport zou ook blijken dat er voor de werknemers op leeftijd steeds minder plaats is. Zo zouden slechts de helft van de werkgevers warm lopen voor oudere arbeidskrachten. Dit ondanks de vergrijzing.

Daarbij wordt doorwerken tot je 65e al helemaal niet op prijs gesteld: slechts 15 procent van de door het SCP ondervraagde bedrijven vindt dat een goed plan.

Tweede Kamer

Eerder werd al bekend dat het kabinet nadenkt over het verruimen van de mogelijkheden om werknemers langdurig met een tijdelijk contract te laten werken.

Minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil werkgevers meer handvatten bieden om na een kortdurend contract een werknemer nogmaals een langdurig tijdelijk contract aan te bieden.

Kamp vond daarbij tot dusver een aarzelende Tweede Kamer tegenover zich.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>