‘Te voorzichtig over de Islam en Koran’

Onze maatschappij is te voorzichtig met kwesties over de islam, de Koran en moslims. Dat vindt de Britse historicus en schrijver Tom Holland, die een controversieel boek schreef over het ontstaan van de islam en de Koran.

‘Je moet voorzichtig omgaan met gevoelens, maar we overdrijven tegenwoordig best wel.’ Aldus Holland, die vandaag zijn boek, als eerste land ter wereld, presenteert in Nederland.

De Brit schrijft in zijn boek dat de Koran en de islam voortkomen uit een smeltkroes van culturen en andere geloven. Dit is in strijd met de islamitische opvatting dat de twee een onveranderde verkondiging van Allah zijn uit de 7e eeuw.

Zo is volgens de historicus steniging als straf voor overspel afkomstig uit het jodendom. In de Koran wordt voorgeschreven een overspelige met zweepslagen te straffen. ’Daarnaast heeft de Koran in de loop der tijd verscheidene ingrediënten van culturen en geloven om zich heen opgenomen en daar nieuwe teksten van gemaakt’, aldus Holland.

Holland schreef eerder over de opkomst en ondergang van het Romeinse Rijk en het Perzische Rijk. Zijn derde boek ging over de vorming van het christendom. ‘Dit boek was dan ook een logische stap’, aldus de historicus.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>