Terugkijken: politieke thriller De Deal

Review: Is De Deal echt de Nederlandse Borgen?

Zaterdag begon bij de Vara de nieuwe driedelige politieke thriller De Deal. Geïnspireerd op de PVV en Geert Wilders, en daarom meteen al controversieel.

Het verhaal: een jonge journaliste genaamd Fenna Zielhorst infiltreert in de Vrijheidspartij om zo in de buurt van de charismatische politieke leider te komen en een geheime deal te onthullen. Dit blijkt gevaarlijker dan gedacht.

De serie wordt door sommigen vergeleken met de Deense politieke soap Borgen. Onterecht. De invalshoek is anders. Borgen is een langlopende dramaserie met meerdere verhaallijnen, terwijl De Deal eigenlijk een tv-film in drie episodes is.

Het verhaal in Borgen begint met een D66-achtige partij die wint bij verkiezingen, niet de grootste wordt, en door een gewiekst politiek spel de premier levert. Voor het eerst een vrouw. Dat is de hoofdrol. Haar persoonlijk leven lijdt zwaar onder het premierschap en je voelt je als kijker betrokken bij haar worstelingen.

De Deal gaat over een anti-islampartij met een Wilders-achtige leider, paranoïde en extreem intolerant. De Vara-serie focuste in de eerste episode vooral op louche praktijken bij de Vrijheidspartij en de omstreden Wilders-figuur. Andere partijen spelen geen rol. De premier is bijvoorbeeld een bijrol.

In Borgen zie je veel meer van het politieke spel tussen partijen en het bespelen van de media. Dat wordt op een soapachtige manier toch vrij realistisch weergegeven. Als kijker begrijp en vertrouw je in die serie de meeste politici en journalisten. Er zijn meerdere good guys en meerdere bad guys.

In De Deal moet je je als kijker identificeren met hoofdrolspeelster Fenna. Zij kwam in de eerste aflevering alleen maar onbetrouwbare karakters tegen. Haar baas is een klootzak, iedereen bij de Vrijheidspartij is niet te vertrouwen en haar vriendje liegt ook al. En passant verleidde ze ook nog een neonazi.

Wellicht verandert het nog. Vanavond de tweede aflevering om 20.20 uur bij de Vara op Nederland 2. Eerste episode gemist? Terugkijken kan hieronder:

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Terugkijken: politieke thriller De Deal

 1. ello

  Ik ben gestopt met kijken, ik trok dat accent van die illegaal niet meer.
  Zo nep, als je werkelijk elk Nederlands woord foutloos kan uitspreken dan heb je ook niet zo’n belabberd accent!

    /   Reply  / 
 2. d jansen

  jullie zijn zoooo ziek!!!!! shaLOM Dirk

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>