Volkskrant Top 200 invloedrijkste Nederlanders 2014

Eindelijk nieuwe nummer 1 • Nog geen grote doorbraak van vrouwen

Hans Wijers voert dit jaar de traditionele Volkskrant Top 200 van invloedrijkste Nederlanders aan. De hoogst genoteerde vrouw is Laura van Geest op 10.

Wijers is oud-minister van Economische Zaken en oud-topman van Akzo-Nobel. Op dit moment heeft hij een reeks aan prominente functies bij onder meer Shell, Heineken en Ajax. Ook is hij bevriend met leden van het Koninklijk Huis.

Directeur van het Centraal Planbureau Laura van Geest is net als vorig jaar de hoogst genoteerde vrouw, op de tiende plaats. Het aantal vrouwen in de lijst steeg met acht naar 58, ofwel 24 procent. Nog geen echt grote doorbraak dus.

Dat geldt wel voor de voorzitter van de Autoriteit Financiële Markten Merel van Vroonhoven, die dit jaar op de veertiende plaats de hoogste nieuwkomer is.

Top 10

1. Hans Wijers (bestuurder, commissaris)
2. Ben van Beursden (bestuursvoorzitter Shell)
3. Niek-Jan van Kesteren (directeur VNO-NCW en MKB Nederland)
4. Klaas Knot (president Nederlandsche Bank)
5. Gerrit Zalm (bestuurder, commissaris)
6. Jeroen van der Veer (oud-bestuursvoorzitter Shell)
7. Eberhard van der Laan (burgemeester Amsterdam)
8. Feike Sijbesma (bestuursvoorzitter DSM)
9. Jos Nijhuis (president-directeur Schiphol)
10. Laura van Geest (directeur Centraal Planbureau)

Bekijk de hele lijst op volkskrant.nl

‘Meer vrouwen in leidinggevende functies’ is een onderwerp om op te blijven hameren. Anders krijgen we het glazen plafond en het old boys network nooit kapot. Niet alleen in de Top 200, maar overal, ook in het middenmanagement.

Het zou mooi zijn als Nederland op dat vlak wat grotere sprongen zou kunnen maken. We hebben niet alle tijd van de wereld. Vrouwen zijn tegenwoordig minstens zo goed opgeleid als mannen. Bovendien blijkt keer op keer dat meer vrouwen in leidinggevende functies goed is voor bedrijven en overheid.

Het is de cultuur die achterloopt. Maar goed, veranderingen komen vaak langzaam en geleidelijk. Laten we hopen volgend jaar een sterkere doorbraak.

De onvermijdelijke nummer 1 in voorgaande jaren, Bernard Wientjes, is vertrokken als voorzitter van VNO-NCW, en dus was er eindelijk ruimte voor een nieuwe koploper. Alles overziend is Wijers dan nog best een aardige keuze.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>