Van Ojik: solidariteit met Groningers mag wat kosten

GroenLinks lanceert miljardenplan om gaswinning verder te beperken

GroenLinks-leider Bram van Ojik komt met een onversneden links standpunt over de veelbesproken gaswinning in Groningen. Om de gaskraan verder dicht te kunnen draaien, mag het begrotingstekort iets oplopen, vindt Van Ojik.

De GroenLinks-voorman vandaag tegen BNR: ‘We laten ook het begrotingstekort een klein beetje oplopen, want als je dan solidair bent met de Groningers en zegt: we willen niet dat jullie de hele tijd schade aan je huis hebben en bang moeten zijn om onder een aardbeving terecht te komen, dan kost dat ook wat.’

Vrijblijvende campagnepraatjes zijn dit niet. GroenLinks presenteerde namelijk meteen een uitgebreide financiële verantwoording van het plan. De partij stelt drie maatregelen voor waarmee de gederfde inkomsten grotendeels kunnen worden opgevangen, en tegelijkertijd energiebesparing wordt gestimuleerd.

Solidariteitsbijdrage

Zo wil de partij een solidariteitsbijdrage (belasting) voor bedrijven en andere grootverbruikers, en moet de winst van de NAM afgeroomd worden. Verder zouden multinationals geen geld meer krijgen uit het topsectorenbeleid.

Een echt GroenLinks-verhaal. Het begrotingstekort zou volgens dit plan met zo’n 2,5 miljard euro toenemen. Daar is binnen de 3%-norm in principe ruimte voor, maar of een kabinet met de VVD daarmee akkoord gaat valt te betwijfelen.

Er is wel een manier om de VVD daartoe te bewegen. Mensen die het beleid graag in deze richting bijgesteld zien, kunnen op 18 maart bij de Provinciale Statenverkiezingen op GroenLinks stemmen. Als de partij een sleutelpositie in de Eerste Kamer verovert zou een sterke onderhandelingspositie ontstaan.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>