Pechtold duikt over bezuinigingen

Al een jaar eist Pechtold extra bezuinigingen op zorg en zekerheid

D66-drammer Alexander Pechtold duikt en draait over de uitspraken die hij twee weken geleden deed in een campagnestuk in De Telegraaf. Hij eiste toen op hoge toon miljarden extra aan bezuinigingen. PvdA-leider Diederik Samsom sprak hem hier woensdagavond op aan in een verhit debatje in de talkshow Pauw.

Pechtold-adept Jeroen Pauw kapte het debat af waardoor Pechtold wegkwam met wat vaag gezwets over een kleinere overheid. Pauw toont regelmatig partijdigheid en dat was woensdag helaas niet anders. Hij presteerde het deze keer zelfs om Pechtold – zonder ironie – aan te vullen met een D66-campagneslogan.

Van dat soort ‘journalisten’ kunnen we weinig verwachten. Feiten zijn voor ijdele tv-personalities ondergeschikt aan hun eigen oordelen en voorkeuren.

Over de zieke incrowd-cultuur binnen de Nederlandse journalistiek wellicht een andere keer meer. Het voert te ver om daar nu een lange beschouwing over te schrijven. We volstaan met de vaststelling dat Pauw er een exponent van is.

Wat zijn de feiten over de Pechtold-bezuinigingen?

Al in februari 2014 – toen in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen – riep Pechtold op tot extra bezuinigingen op de zorg en de sociale zekerheid.

GroenLinks-leider Bram van Ojik zei: ‘Ben je aangewezen op uitkering of zorg dan ben je bij Pechtold de klos. D66 verder naar rechts.’ PvdA-Kamerlid Martijn van Dam noemde het D66-plan niet sociaal: ‘D66 haalt de VVD weer eens rechts in’.

D66 won bij die gemeenteraadsverkiezingen toch, en in april 2014 herhaalde Pechtold zijn eisen als inzet voor de onderhandelingen met het kabinet over de begroting van 2015. Dagblad Trouw berichtte toen: ‘D66 denkt dat 1 miljard gevonden kan worden door te bezuinigen op de zorg en de sociale zekerheid.’

Krap een half jaar later, in oktober 2014, sloot D66 een pact met het CDA. Ze besloten samen op te trekken in de onderhandelingen over een belastingstelsel. Hun gezamenlijke doel: meer bezuinigen op de zorg en de sociale zekerheid.

Het valt trouwens op dat we in de huidige campagne voor de Statenverkiezingen nog maar weinig horen over dat omstreden bezuinigingspact van D66 en CDA. Ze voeren afzonderlijke campagnes maar hebben al maandenlang een rechtse deal.

Tweeënhalve week geleden herhaalde Pechtold voor de zoveelste keer zijn eis voor extra bezuinigingen. Gisteravond werd hij er direct op aangesproken door Samsom. En zijn reactie? Hij beschuldigde Samsom van het zaaien van ‘angst’.

De feiten zijn duidelijk. Het D66-verkiezingsprogramma ook. Pechtold wil extra bezuinigen op de zorg en de sociale zekerheid. Hij wil het zelfs zo graag dat hij een rechts pact sloot met het CDA om sterker te staan in de onderhandelingen.

Nu loopt een verkiezingscampagne en komt Pechtold aan met ontwijkende praatjes. Samsom heeft gelijk dat mensen recht hebben op duidelijkheid.

Wat wil het kabinet? Wat willen VVD en PvdA?

In het kabinet is afgesproken dat de lastenverlichting betaald zal worden uit meevallers. Door het economisch herstel komt daar ruimte voor. Een deel van dat geld zal gebruikt worden om de gaswinning in Groningen te verminderen, met de rest kan de belasting worden verlaagd, en de economie worden aangejaagd.

Dat is de inzet van de PvdA. Extra bezuinigingen kunnen bij de PvdA op vrijwel geen draagvlak rekenen. Maar zelfs de meerderheid van de VVD-achterban is nu tegen extra bezuinigingen. Dat zou het economisch herstel namelijk schaden.

Waarom duikt Pechtold? Waarom is hij niet eerlijk?

Zondag bleek uit een peiling dat slechts 51 procent van de D66-achterban voor extra bezuinigingen is. Als Pechtold nu eerlijk zou zeggen wat hij wil, dan jaagt hij een heel groot deel van zijn (potentiële) kiezers tegen zich in het harnas.

Best hypocriet. Pechtold eist al ruim een jaar extra bezuinigingen op de zorg en de sociale zekerheid. Nu er verkiezingen aankomen, en uit een peiling blijkt dat zijn achterban er zwaar verdeeld over is, begint hij te duiken en te draaien.

Het is aan journalisten die wél onpartijdig zijn en de feiten boven hun persoonlijke voorkeur stellen, om door het duiken en draaien van Pechtold heen te prikken.

facebook share facebook share

8 Reacties // Reageer

8 thoughts on “Pechtold duikt over bezuinigingen

 1. ray-angelo

  Hi

    /   Reply  / 
 2. Paul

  Vertrouw nooit een veilingmeester als de judas Pechtold met zijn nieuwe tv spotje wat ze nooit uit eigen portemonee betalen . Ze spelen altijd lekker mooi weer met geld van een ander Pechtold met zijn nieuwe tv spotje ; het gaat beter dan een jaar geleden. Ik zou zeggen ,het gaat altijd wel lekker tot ze jaren geleden overgingen tot astronomische belasting verhogingen vanaf begin de euro was ingevoerd . Zo goed gaat het dus met deze bende Regering en zijn aanhang op de roltrap vant Haag . De meeste mensen moeten eerst 10 dagen werken voor de boodschappen .Want voor 25 euro heb je tegenwoordig nog slechts lucht in je winkelmandje . De andere 3 weken werken voor de auto ,dure huur ,dure kleding en schoeisel ,ziekenfonds jatterij, telefoon ,internet enz enz dure maffia belastingen allerlei soorten te moeten betalen,en dan is je maandloon wel weer op . We zijn niet allemaal profvoetballers die met hun goede been nog geen pass kunnen spelen over 10 meter en miljoenen verdienen .Die Pechtold lult ook net als een DRAAIMOLEN . Zag vandaag nog in de winkel een stukje Schnitzel liggen 500 gram in oud Nederlands geld was dat 11 gulden . Dus 1 kilo Schnitzel kost dus 22 gulden . Jezus Mina . Ja ,ik blijf de euro gewoon omrekenen in hollands geld .

    /   Reply  / 
  1. Bert Jongejan

   U heeft helemaal GELIJK!!

     /   Reply  / 
  2. Bert Jongejan

   Alleen al D66 zou bij de wet verboden moeten worden. De zogenaamde democratie in dit land moet compleet op de helling. Er is wat beters, en dat weet iedereen……

     /   Reply  / 
  3. Bert Jongejan

   In dit land kan je zo in de 1e of 2e kamer gaan zitten en ook in de, ”regering” zonder enige vakbekwaamheid’s test of wat dan ook. Als je kan ”praten” met je handen en speciaal je duimen evenals voortdurend met je hoofd knikken dan doe je het volgens ”de mediatrainer” goed. De debatten op TV daar wordt iemand met een gezond verstand toch kotsmisselijk van. Het wordt serieus tijd voor de REVOLUTIE! En deze heren mogen dan zeker niet ongestraft wegkomen!

     /   Reply  / 
   1. Bert Jongejan

    Als de heren eenmaal op het pluche zitten hebben ze niets meer te melden, dan lopen ze direct weg als zie iets gevraagd wordt. In verkiezingstijd gaan ze voor je staan…………

      /   Reply  / 
 3. Krispijn

  Loon

  De rekeningen ..die je moet betalen
  Dan blijft er weinig over hoor
  Het loonzakje is al heel snel leeg
  Ziekenfonds.. en eigen betalingen
  De huren die steeds hoger worden
  Onbetaalbaar je moet haast wel kopen
  Levens onderhoud PFFFFFtenken
  Op een zoethoutstokje bijten
  Niets beter te bedenken
  En het kapitalisme
  Dat met geld loopt te smijten
  Dure woorden zo laat blijken
  Rozen aan de hand brengen
  En STEMMEN.. willen binnen trekken
  Eventjes goed na denken
  Met al die slimmen wenken
  Werkzaamheden ! de betalingen van geld
  Alles verkleind door onze superheld
  Rij geld… voor benzine
  Moet je heel vaak ook al zelf betalen
  Alleen maar armoede veel al en overal
  Werklonen…ZE zijn super laag gedaald
  Wees blij als je de 8 euro nog behaald
  Hoezo jatte en de dure maffia belastingen
  En hoe voor de toekomst van de jeugd
  Er steeds mensen zonder werk zal zijn
  Hoog opgeleid of in lager niveau van bestaan
  Sinds de EURO… is het loonzakje zo leeg gehaald
  En maar graaien graaien graaien
  De mens. het leven onder de voeten weg te maaien
  Rijk of ARM…geen weg terug
  De EURO.. plukte duidelijk.. voor menigeen zijn VRUCHT

    /   Reply  / 
 4. Krispijn

  Stemmen is belangrijker dan je denkt
  Kijk..De meeste stemmers zijn gegaan
  Maar velen blijven thuis helaas
  Door niet te stemmen.. geef andere meer kansen
  En die staan.. nu heerlijk te dansen
  Geef U stem! neem een besluit
  Kom ga stemmen laat zien je snuit
  Wees wijzer de volgende keer
  Allemaal stemmen.. ga in de leer

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>