VVD in slachtofferrol, ziet complot

Wanhoopsdaad: campagne-interview Schippers voedt speculaties

In een campagne-interview in De Telegraaf kruipt VVD-politica Edith Schippers vandaag even lekker in de slachtofferrol. Zij ziet een (onbekend) complot achter de reeks schandalen waar haar partij al zeer lange tijd door achtervolgd wordt.

Schippers heeft naast haar ministerschap voor Volksgezondheid tijd over. Zij is dus lid geworden van het VVD-campagneteam voor de Statenverkiezingen die woensdag plaatsvinden. In die rol lijkt zij dit interview te hebben gegeven.

Het is een uitgedachte campagne-move. Uiteraard geen toeval dat Schippers deze complottheorie de wereld in helpt, en niet partijleider Mark Rutte. Er is van alles op aan te merken. Dit is incompetent prutswerk van de campagneleiding.

• Slachtofferrol

Door in een slachtofferrol te kruipen wekt de VVD-campagne de indruk dat men geen rekenschap wil afleggen voor de (criminele) misstanden binnen de partij. De Telegraaf kopt: ‘VVD pootje gelicht’. Alsof het niet eerlijk is dat die misstanden aan het licht komen. Alsof die beter onder de pet hadden kunnen blijven.

In die gedachtegang gaan ze totaal voorbij aan het feit dat ‘pootje lichten’ sowieso niet mogelijk zou zijn als de VVD-politici in kwestie geen fouten hadden gemaakt. Het is een rare omkering van zaken: er zijn fouten gemaakt, en nu doet men alsof het niet eerlijk is dat die uitkomen, omdat er een verkiezingscampagne gaande is.

• Complottheorie

De kern is een onbewezen complottheorie. ‘Ik weet niet wie die mensen zijn’ en ‘ik kan dat niet beoordelen’, dekt Schippers zich in. Maar ze denkt aan krachten uit de onderwereld, de advocatuur of uit het departement van Justitie. Ze denkt niet aan een andere politiek partij, en houdt de media er ook (wijs) buiten.

Dit is niet iets van de afgelopen weken. De VVD wordt al jaren achtervolgd door corruptieschandalen. Denk aan de toestanden in Limburg, met name rond Van Rey (speelt sinds 2011) en de veroordeling van oud-gedeputeerde Hooijmaijers (speelt sinds 2010). Er is deze campagne wel sprake van een soort culminatie.

• Zwak of verdeeld

Is dit een verstandige campagnetactiek? Nee, het is risicovol. Er wordt voor de vorm nog wel gesproken over ‘incidenten’, maar die worden door de VVD nu ook samengenomen in een allesomvattende theorie. Ze blazen de zaak nu zélf verder op. De VVD voedt speculaties waardoor de schandalen uitgerekt worden.

Schippers kan dit op zich beweren, maar door dit interview zullen vermoedelijk ook de andere VVD-kopstukken (waaronder Rutte) gevraagd worden of zij ook denken dat zij slachtoffer zijn van een complot. Dan moeten zij ofwel meegaan in de slachtofferrol (zwakte) of afstand creëren van Schippers (verdeeldheid).

• Politiek zwaktebod

De complottheorie is een politiek zwaktebod dat weinig oplevert. Dit zou nog wel goed kunnen uitpakken als er harde bewijzen komen dat er sprake is van een doelbewuste, vooropgezette aanval op de VVD. Maar die bewijzen zijn er niet. Integendeel, alle feiten wijzen naar VVD-politici als de verantwoordelijken.

De VVD maakt deze campagne verschillende standaard fouten. In een vlek moet je niet wrijven, speculaties moet je niet voeden, en negatieve zaken moet je zelf niet actief verder opblazen. De feiten zijn zoals ze zijn, dat is al erg genoeg. Slikken en doorgaan, is het beste. Slachtofferschap is geen leiderschap.

• Wat dan wel?

VVD’ers zouden er eigenlijk gewoon over moeten ophouden, maar de zaak is wellicht te groot en te imagobepalend geworden. Nu trekken ze Schippers – die impopulair is maar in ieder geval wel buiten al deze toestanden stond – ook nog eens in de negatieve publiciteitsarena. Wat heeft dat nou voor zin?

Maar oké, het is mogelijk dat de VVD woensdag bij de Statenverkiezingen toch als grootste uit de bus komt. Er is een ‘premiersbonus’ en wonderlijk genoeg lijken de schandalen (nog) niet echt aan Rutte te blijven kleven. Als de VVD de grootste wordt is dat dankzij Rutte, ondanks deze allerbelabberdste VVD-campagne.

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “VVD in slachtofferrol, ziet complot

 1. jan

  helaas worden we als ouderen bouw vakkers als viul kontener behandelt en gedumpt ja u woont in te veel rook buurten of dorpen ens dan mag u wetelijks ver huisen biuten inter net om medies gronies is wetelijks rechts geldig ja de zorg ver zekering om hoog net zo veel als de iut stoot waar u woont rook gebieden die toe gelaten worden door gemeentens ver guningen iut levers waar den haag niet van op hoogten zijn moet wetelijks wel zijn en daar teger over geztelt moet zijn de klachten van de burgers die gemelt bij gemeentens of den haag zelf dan moeten ze als nog de zaak her ziens heden te eersten kamer te twede kamer .en een ver bod op ouderen met zijner over levingen in zijneren jongeren jaren dioe veel arm moet heeft mee ond wikkelt door de kriesis jaren van de jaren tachtig 80 ..85 …90 …95 ..hier voor u beschermingen aan onzen harden werkers van ons land nederland in wetelijkle in stelingen .a u b ..te beschermen er zijner ok ander beer putten die open moeten..,ver plicht alle makerlaars hun woningen in leveren de helft van elk bedrijf dan is dit probleem op gelost ze hebben ons mislijt de bouw vakkers met huizen bouw heden de grenzen open ok u prive dit betekent voer voor de haaien ……..nadenker …com per woning word men voor drie betalen of vier .bedankt grt volks gezond hijt wilt zegen niet dubbel betalen ons land word gemeenten stichtingen land dus meer voetsel kistjes den haag er komt miljoenen zijn straks onder weg naar u toe den haag zo als de renten bazing van de iut keringen plus fakantie gelden plus hun spaar gelden dat is prusies drie dat wilt zegen alleen staat heden moeten er wijzer van worden bij dezen dan stemt u ok nog …………….mee ….denkertje al 70 jaar lang word er gestemt op heden een groten troep op aarden door de geleeden zelf ja niet door ons volks heden wand wij moesten en nog …ouder worden is behagelijk leven in je ijgen land wat op heden zeer nihiel is geworden ja .stempt u op een viulnis belt op heden vele niet in de bouw brans heden bedankt grt zorie een spel foutje grt de vrij biuter ps oud word weg gedrukt dat zal de werkeloos hijt niet bevorderen onee er varing is jaren terug al gelevert zie 80 jaren ens .jbt ..

    /   Reply  / 
 2. Paul

  Edith toiletpapier Schippers heeft een beetje last van Waanzinachtervolging . De lente is nog niet begonnen .

    /   Reply  / 
 3. Krispijn

  Corruptieschandalen
  Waar op te stemmen grote schandalen
  Voor de mensen in eerlijkheid van bestaan
  De graaiers van rijkelijke massa… aan geld
  Ze voelen zich werkelijk ook nog een held
  De zakken onder elkaar fijntjes gevuld
  Het liefst heel veel
  Een portemonnee met een bult
  En als het meezit de boel te verzwijgen
  Want het ..Geld.. is niet van hun eigen
  En maar feesten met anders mans geld
  Ze voelen zich werkelijk ook nog de held
  Maar zoals we dikwijls zien
  Een.. en negen is tien
  De waarheid- komt ooit naar boven
  En de gewone mens alles doen te willen geloven
  Delen dat GELD.. er is veel ARMOE in de wereld
  Het lijkt een druppel op de gloeiende plaat
  Grote… corruptie waar alles om draait
  Maar de eerlijkheid- is veel krachtiger
  Daar waar het werkelijk om gaat
  GELD
  Alles in ……..eigen potje
  Ze spelen gewoon-EEN GOKJE

    /   Reply  / 
 4. Krispijjn

  Geluk in de gewone dingen
  Hoor de vogeltjes eens zingen
  Buiten in de zon in een wollen vestje
  Vogeltjes bouwen prachtig hun nestje
  De natuur… zo heerlijk en fijn
  Voor iedereen voor jou en mijn
  Groeien er sneeuwklokjes en narcissen
  En van die prachtige.. paarse lissen
  Het lente zonnetje laat ons weten
  De natuur heeft ons niet vergeten
  Alles bloeit vol van afwisselingen
  Verrassend!de schoonheid natuurlijke dingen
  Bewonder ik.. de eerlijkheid
  Van de schone natuur wereldwijd

    /   Reply  / 
 5. carole

  Mevrouw krispijn!!
  U hebt helemaal gelijk met uw gedicht!!
  Het kabinet is een grote boevenbende!!!
  Er moeten eerlijke en oprechte mensen naar Den Haag en
  geen doffe oude grijze pakken!!

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>