Roemer wil centrumlinks kabinet zonder VVD

Socialist roept andere linkse partijen op om de VVD ook uit te sluiten

SP-leider Emile Roemer sluit de VVD uit als coalitiepartner, meldt de NOS. De verschillen tussen de SP en de VVD zijn volgens Roemer veel te groot.

Opvallend is dat Roemer andere linkse partijen oproept om duidelijkheid te verschaffen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart, en de VVD ook uit te sluiten voor een toekomstige coalitie. De PvdA en GroenLinks zijn dan uiteraard de eerst aangewezenen om hierop te reageren.

PvdA-leider Lodewijk Asscher heeft eerder al gezegd dat opnieuw een coalitie met de VVD niet zijn voorkeur heeft. GroenLinks-leider Jesse Klaver zei dat hij na de volgende verkiezingen een zo progressief mogelijke coalitie wil. Maar zijn zij ook bereid om – op voorzet van Roemer – de VVD uit te sluiten?

Na de verkiezingen moet er volgens Roemer een centrumlinks kabinet komen. Dat zou dan met het CDA en D66 zijn. Die zijn op sociaaleconomisch vlak toch ook behoorlijk rechts. Maar Roemer wijst op het andere mensbeeld dat men heeft. ‘Het CDA heeft gemeenschapszin in het beginselprogramma staan.’

Geen ondenkbaar scenario

Vier jaar geleden zei Roemer nog dat hij in het uiterste geval bereid zou zijn om een coalitie met de VVD aan te gaan. De SP stond toen hoog in de peilingen en het leek er een tijdje op dat zo’n samenwerking onontkoombaar zou worden. Nu de SP op gemiddeld zo’n 11 tot 14 zetels staat, is dat geen issue meer.

Het volgende kabinet zal ook een meerderheid in de Eerste Kamer moeten vinden. Dat wordt sowieso lastig. Er zijn dan minstens vier partijen nodig, al dan niet met gedoogsteun. CDA, PvdA, D66 en SP hebben samen een meerderheid in de Eerste kamer, dus wat Roemer zegt is geen ondenkbaar scenario.

PvdA en SP als machtsblok

Alles zal afhangen van de verkiezingsuitslag. Als de VVD verliest, de PvdA zich herstelt, en de SP op zijn minst stabiel blijft, dan zullen de twee een sterke positie hebben om CDA en D66 te overtuigen voor centrumlinks te gaan.

Dat kan als PvdA en SP een machtsblok vormen dat groot genoeg is om voor CDA en D66 de weg over rechts naar de VVD te blokkeren. Want we weten dat die twee als het even kan centrumrechts met de VVD zullen optuigen.

Als de uitslag voor PvdA en SP echter teleurstelt, dan zullen ze bij de PvdA waarschijnlijk niet staan te trappelen om in een kabinet te stappen, en voor een rol in de oppositie kiezen. In dat geval zal Roemer vermoedelijk vertrekken. Zijn verkiezingsbelofte om de VVD uit te sluiten, neemt hij dan met zich mee.

Volgens mij heeft een kabinet van PvdA, SP, D66 en CDA de meeste kans van slagen als ze ongeveer even groot uit de verkiezingen komen, er een soort evenwicht is, en de premier van zo’n kabinet een verbindend type wordt.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Roemer wil centrumlinks kabinet zonder VVD

 1. Jan Sekuur

  Waar zijn we nu toch mee bezig, al voor de verkiezingen partijen, die wel hun stemmen via het Nederlandse volk hebben gehaald bij voorbaat uit te sluiten.
  SP is dit nu democratie en vrijheid voor iedereen?
  Volgens mij zet de SP zich nu al buitenspel.
  Want laten we eerlijk zijn de grootste wordt de SP niet.
  Dus zonder samenwerking met anderen bereiken we helemaal niets. Langs de kant staan en hard roepen levert niets op.
  groeten Jan Sekuur

    /   Reply  / 
  1. Super Piet Kleine

   Je ziet wat er met de PvdA gaat gebeuren, als je je idealen verloochend en met de grootste sociale sloper in zee gaat.
   Als je belang hecht aan je pensioen, aan een goeie zorg, aan gelijke kansen voor iedereen, op gebied van scholing, werk, zorg, sport,cultuur, werk en de rekening legt bij diegene die het kunnen betalen, banken, multinationals, miljonairs, dan stem je geen VVD, maar SP.
   Groeten S.P kleine

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>