Bezuinigingen betekenen niet automatisch kaalslag

Volgens een rapport van het Sociaal Cultureel Planbureau betekenen bezuinigingen in veel sectoren niet altijd meteen een kaalslag.

Dit komt omdat het extra geld bij lange na niet altijd goed wordt besteed en ‘bij de meeste voorzieningen namen de reële kosten veel sterker toe dan de productie.’

Het SCP heeft op 7 terreinen onderzocht of het uitgegeven geld goed besteed is. De terreinen waren het primair onderwijs, voortgezet onderwijs, rechtspraak, politie, ziekenhuiszorg, verzorging en verpleging.

Alleen de ziekenhuiszorg en de thuiszorg voldeden aan het criterium. 

Het SCP constateert nu dus dat de jarenlange stijging van de overheidsuitgaven voor onderwijs, zorg en veiligheid lang niet altijd heeft geleid tot betere prestaties.

Met name in het onderwijs is veel extra geld gestopt in extra personeel en kleinere klassen. Dit heeft nauwelijks een positief effect gehad op de schoolprestaties.

Bij de politie en justitie tekent zich eenzelfde fenomeen af. Ook daar stegen de kosten, werden er ook meer zaken opgelost maar bleven de burgers ontevreden roepen dat zij meer blauw op straat wilden.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Bezuinigingen betekenen niet automatisch kaalslag

  1. Pingback: Kritiek op onderzoek SCP stroomt binnen | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>