Kabinet wil piraterij bestrijden met mariniers

De antipiraterij-missies van de NAVO en de Europese Unie waren onlangs nog met een half jaar verlengd door defensie, toch blijkt dit niet afdoende door het toenemende geweld op zee. Daarom werd er bij het kabinet door de VN-voedselorganisatie WFP al een tijd lang aangedrongen om Nederlandse mariniers in te zetten op koopvaardijschepen. Het kabinet lijkt hieraan eindelijk gehoor te willen geven, zo wisten Haagse bronnen te bevestigen vandaag in De Volkskrant.

Piraterij voor met name de kust van Somalië is een enorm probleem. Eerder al werden konvooien van schepen extra beveiligd door middel van marine-escorts, maar dit heeft het aantal aanvallen van piraten niet doen slinken. Daarom gaan Nederlandse mariniers binnenkort mee op voedseltransporten van de Verenigde Naties richting Somalië. De zwaarbewapende mariniers moeten de schepen beschermen tegen zeerovers.

Het eerste VN-schip met mariniers zal in januari uitvaren. Bij wijze van proef zullen de mariniers ten minste voor een periode van een half jaar worden ingezet. Overigens gaat dit ten koste van speciale teams die al door Defensie waren aangesteld. Om hoeveel mariniers het precies gaat, is nog niet bekend.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>