‘Zorgstelsel vormt gevaar voor verzorgingsstaat’

Een ziektekostenverzekeraar is in Nederland verplicht. Toch is er veel mee aan de hand. Zo schieten de premies omhoog en in deze Economisch zware tijden hebben verzekeraars steeds vaker te maken met een groeiende groep wanbetalers.

Eerder dit jaar werd al bekend dat de zorgpremie in veel gevallen omhoog zouden gaan, hiermee werden vooral de hoge inkomens gekort en gingen de lagere inkomens er nog ietwat op vooruit. Daarentegen ging de zorgtoeslag weer omlaag en de eigen risico voor alle volwassen met 40 euro omhoog. De kosten voor de zorgpremie steeg dus ‘grosso modo’ en je kreeg er minder voor terug. Stukken minder.

Zorgverzekeraars doen daarom hun best om de premie voor de klant zo gunstig mogelijk (te doen klinken) te maken. Om de premies te drukken wordt er vanuit reclames bijvoorbeeld gevraagd of het wel nut heeft om bepaalde zaken in je pakket op te nemen. Er wordt opgeroepen om het zorgpakket vooral te strippen van onnodige zorgpakketen. Ben je man? Dan is verloskundige zorg met grote waarschijnlijkheid niet nodig, net als kraamzorg. En heb je een sterk gestel en nooit last van je rug, waarom zou je dan fysiotherapie in je pakket nemen? Het antwoord is uiteraard simpel: uit monde van solidariteit!

Hoewel het vorige kabinet nog benadrukte dat het nieuwe zorgstelsel de onderlinge solidariteit voldoende zou waarborgen. Blijkt nu toch wel dat de toenemende voorspelbaarheid van individuele ziekterisico’s een fikse streep door de rekening ‘dat solidariteit heet’ .

De VVD lijkt daar nu ook achter en wil de Nederlandse Zorgautoriteit de lage premies laten onderzoeken. Volgens de partij ondergraven bepaalde verzekeringen de solidariteit in de ziektekostenverzekering omdat zij zich teveel zouden richten op bepaalde groepen mensen.

Hierbij zou het gaan om de verzekeringen Promovendum die zich vooral richt op hoger opgeleiden en Besured die zich richt op studenten en young professionals. Hoger opgeleiden hebben over het algemeen minder zorg nodig en maken dus minder ziektekosten dan lager opgeleiden. En Besured heeft ontdekt dat studenten (waarschijnlijk door geld gebrek) simpelweg minder declareren en daarom een lagere premie ‘verdienen’.

Nu zouden volgens de VVD, verzekeringen die zich sec richten op een bepaalde doelgroep de solidariteit van de ziektekostenverzekering ondermijnen. En vindt VVD-Kamerlid Anne Mulder dat zij daarmee het doel voorbij streven, want ‘ons zorgstelsel is gebaseerd op solidariteit. Iedereen betaalt evenveel premie: jong en oud, rijk en arm.’

 

 

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “‘Zorgstelsel vormt gevaar voor verzorgingsstaat’

  1. Pingback: De zorg is sterk aan het vergrijzen | Politiek

  2. Pingback: SCP: ‘Nederlander somber somberder somberst’ | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>