Diverse politieke partijen willen van neppe Twitteraccounts af

Tweede Kamerfracties SP, PVV en D66 hebben vragen gesteld over een mogelijk verbod van het gebruiken van andermans naam op sociale media als Twitter.

Webwereld meldt dat er Kamerleden van SP, PVV en D66, afzijdig van elkaar vragen hebben gesteld aan de minister van Veiligheid en Justitie, Ivo Opstelten (VVD) over het gebruik van nepaccounts.

Blog.nl berichtte eerder al over een inventieve grappenmaker die via een bijna identiek Twitteraccount zich voordeed als Femke Halsema, die de grap op haar beurt niet echt kon waarderen. Eerder die week had de RVD  @Mark_Rutte al monddood gemaakt. 

Het televisie programma de Wereld Draait Door besteedde aandacht aan dit nieuwe fenomeen. In die uitzending pleitte advocate Bénédicte Ficq, zelf slachtoffer van een persiflage, voor een nieuw artikel in het Wetboek van Strafrecht.

Satirisch bedoelt of niet, de advocate spreekt van ‘diefstal van identiteit’.

De RVD was het daar in het geval van de minister-president mee eens, zij beoordeelden afgelopen week dat het voor de gemiddelde Twitteraar niet duidelijk genoeg was wie nu de echte Mark Rutte was en welke een persiflage.

De drie genoemde partijen voelen wel iets voor het voorstel van de advocatie Bénédicte Ficq om de persoon achter het nepaccount strafrechtelijk te kunnen vervolgen.

De D66-Kamerleden Magda Berndsen en Gerard Schouw zijn niet zozeer voor een verbod. Wel zijn zij nieuwsgierig naar het standpunt van de minister en vragen zij zich af of  hij voor de mogelijkheid is van strafrechtelijke vervolging. Ook willen zij graag van de minister horen wanneer er sprake is van misbruik, in de vorm van identiteitsfraude op social media.

SP-Kamerlid Nine Kooiman informeert naar de mogelijkheden om achter de identiteit van de dader te kunnen komen en wil de sociale media dwingen de indentiteit desgevraagd op te geven.

André Elissen en Jhim van Bemmel van de PVV  hebben de minister  gevraagd of het artikel dat Ficq schreef in het wetboek kan worden opgenomen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Diverse politieke partijen willen van neppe Twitteraccounts af

  1. Pingback: D66 vindt gratis trouwen te duur | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>