Nederlands als eis voor uitkering

De VVD wil vanaf volgend jaar het beheersen van de Nederlandse taal als eis opwerpen om in aanmerking te kunnen komen voor een bijstandsuitkering.

Tweede Kamerlid Cora van Nieuwenhuizen van de regeringspartij hoopt dat hiertoe een initiatiefwetsvoorstel van de VVD wordt doorgevoerd per 1 januari 2013.Vandaag is het debat met staatssecretaris Paul de Krom (Sociale Zaken) over het aantal allochtonen in de bijstand.

De VVD kondigden in 2010 al aan met een soortgelijke wet op de proppen te komen. Tot dusver wordt er nog aan het voorstel gesleuteld op advies van de Raad van State, maar Van Nieuwenhuizen hoopt dat de Tweede en de Eerste Kamer dit jaar de wet nog behandelen.

Uiteraard staan regeringspartij CDA en gedoogpartner PVV positief tegen over het plan, maar naar verluidt voelt ook oppositiepartij D66 zich aangetrokken tot de VVD-plannen. ‘Het hangt wel af van de uitwerking, maar in de basis vind ik dat iemand Nederlands moet spreken als hij een beroep doet op een uitkering’, aldus D66-Kamerlid Fatma Koser Kaya.

De partijen PvdA, SP en GroenLinks spreken van een overbodige wetgeving. Zij redeneren dat mensen in de bijstand al verplicht zijn hun best te doen om aan het werk te komen. Als een taalcursus nodig is om werk te vinden worden mensen in de bijstand allang gevraagd deze te volgen omdat ze anders gekort kunnen worden op hun uitkering.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Nederlands als eis voor uitkering

  1. Pingback: De Krom maakt werk van taaleis bijstand | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>