Ontkennen van genocide niet strafbaar

Er komt geen wet die het ontkennen van volkerenmoord, zoals de Holocaust, strafbaar maakt. Voor het kabinet weegt de vrijheid van meningsuiting zwaarder.

De ChristenUnie kwam vorig jaar met een initiatiefwet om het ontkennen, rechtvaardigen of bagatelliseren van volkerenmoord strafbaar te stellen. Het kabinet geeft daar dus geen gehoor aan, meldt de Telegraaf.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is initiatiefnemer van het wetsvoorstel. Hij vindt dat er een ‘krachtig signaal’ afgegeven moet worden omdat het beledigen van Joden volgens hem is toegenomen.

Momenteel kunnen ontkenners via het verbod op groepsbelediging strafrechtelijk worden vervolgd maar Voordewind vindt die omweg te vaag.

Frankrijk

De Franse senaat heeft deze week ingestemd met een wet die het strafbaar maakt genocides te ontkennen. Dit tot grote ontsteltenis van Turkije.

De Turkse regering ontkent de Armeense genocide en dreigt sancties te nemen tegen Frankrijk.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Ontkennen van genocide niet strafbaar

  1. Ben

    Het ging de ChristenUnie om de Armeense geval. Aanvankelijk wilden ze zoals in Frankrijk, het bekritiseren van de Armeense visie van 1915 strafbaar stellen. Dat mislukte, waarna ze het in algemenere vorm goten zodat het niet opviel tussen andere bewezen genocides.
    Ook dat is mislukt.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Kabinet stemt in met boerkaverbod | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>