PVV struikelt over bezuinigingen zorg

De onderhandelingen in het Catshuis lopen vertraging op omdat de gedoogcoalitie het maar niet eens wordt over bezuinigingen op de zorg. Met name de PVV heeft grote bezwaren tegen bezuinigingen in de zorg.

Dat meldt de Trouw vrijdag op basis van bronnen die dicht op de onderhandelingen zitten. Rondom de paasdagen liggen de onderhandelingen helemaal stil.

Vorige week struikelden de besprekingen in het Catshuis bijna nog definitief omdat PVV-leider Geert Wilders dreigde te stoppen met onderhandelen. Wilders en kornuiten konden het niet eens worden over hervormingen van de WW, de arbeidsmarkt, de woningmarkt en in de zorg.

Bronnen zouden nu hebben bevestigd dat de partijen er op de meeste fronten zo goed als uit zijn, behalve op het punt van de zorg. ’Het is op dat terrein een kwestie van huis voor huis terrein veroveren op de PVV,’ aldus de bronnen.

Zo zouden CDA en VVD de aangekondigde bezuiniging op de woonkosten van bewoners van verzorgingshuizen, die in 2015 zou worden doorgevoerd, willen vervroegen, maar de PVV-leider is hier faliekant op tegen.

Ook zou Wilders een verkleining van het basispakket in de zorgverzekering en een verhoging van het eigen risico tegen willen houden.

Hypotheekrenteaftrek

Wel lijken de drie partijen het dus eens geworden te zijn over de toekomst van de hypotheekrenteaftrek. Deze zal naar alle waarschijnlijkheid alleen nog gaan gelden voor annuïteitenhypotheken, waarbij een huiseigenaar maandelijks rente én aflossing betaalt. Of hierbij bestaande hypotheken (vooralsnog) worden ontzien, is onbekend.

Ook zijn de partijen er praktisch uit op het gebied van de WW en het ontslagrecht. Zo zouden werkgevers deels verantwoordelijk worden gemaakt voor de WW en wordt het ontslagrecht versoepeld.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>