Wat nu? VVD en CDA maken balans op.

Het minderheidskabinet van VVD en CDA hebben zojuist via een ingelaste ministerraad gesproken over de te nemen vervolgstappen. De ministers van de partijen besluiten naar verluidt vandaag nog of zij hun ontslag zullen aanbieden of dat zij aanknopingspunten zien om nog door te gaan.

Nu de ministerraad is afgelopen zal premier Mark Rutte verslag uit gaan brengen aan koningin Beatrix. Pas daarna wordt bekend gemaakt of de stekker er definitief uitgetrokken wordt.

Ondertussen is de stoelendans en het geschuifel van ‘wie wilt met wie’ regeren begonnen. Zo nam de kersverse PvdA leider een voorschot op de naderende verkiezingen. Samsom zei zondagavond in de tv-rubriek Brandpunt. ‘Ik ben tot alles bereid, als iedereen over zijn schaduw heen wil springen.’ Ook regeren met de VVD in een paars-plusvariant hoort volgens Samsom binnen de mogelijkheden.

De dreigende verkiezingen maken de situatie voor het CDA nijpender dan ooit. De partij zit nog altijd zonder geschikte leider en de flirt met de PVV heeft desastreuze gevolgen gehad voor het zetelaantal van de Christendemocraten. Hoewel de partij haast maakt met de zoektocht naar een charismatisch leider bevestigen bronnen nog maar eens dat vicepremier Maxime Verhagen ‘absoluut niet’ beschikbaar is om de kar te gaan trekken.

De vermeende schaduw die met de val van het kabinet over Nederland is gevallen moet volgens D66-leider Alexander Pechtold worden tegengegaan door een tijdelijk pact te sluiten. Nog voor 1 juni moet er een akkoord worden gesloten over de begroting van 2013. Dit kan volgens Pechtold door in de Tweede Kamer een zogenaamd noodpakket, die linkse en rechtse taboes doorbreekt en de nodige hervormingen inluidt, aan te nemen. ‘De eerste prioriteit moet nu voor alle partijen zijn om een stevige begroting voor 2013 voor te bereiden, waarmee we aan iedereen het signaal geven dat de politiek niet op z’n handen zit’, aldus Pechtold.

Wanneer nieuwe verkiezingen? 

Wanneer vandaag echt blijkt dat de kogel door de kerk is kunnen er op zijn vroegst pas zondag 15 juli verkiezingen worden gehouden. Dit komt omdat er in de kieswet is opgenomen dat er ongeveer 80 dagen moeten staan voor een gang naar de stembus.

Aangezien er in Nederland rekening wordt gehouden met de zondagsrust en er vrijwel altijd wordt gestemd op een woensdag is het waarschijnlijker dat er dan op woensdag 11 juli een gang naar de stembus plaatsvindt.

Al met al komt er met de val van het kabinet een abrupt einde aan een bewogen en korte regeringsperiode van de PVV alsmede een einde aan een regeringsperiode van de eerste VVD premier van Nederland.

Nederland zou oorspronkelijk op 13 mei 2015 een nieuwe Tweede Kamer gaan kiezen. De vorige verkiezingen waren op 9 juni 2010.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Wat nu? VVD en CDA maken balans op.

  1. Pingback: Rutte voorgedragen als lijsttrekker | Politiek

  2. Pingback: Peiling: CDA’ers willen De Jager | Politiek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>