Pechtold noemt aanblijven Weekers ‘open riool’

Debat over Weekers’ mismanagement toeslagenfraude gaat in media vrolijk door

Het lijkt er niet op dat de controverse over het functioneren van staatssecretaris van Financiën Frans Weekers voorbij is. Vannacht werd een motie van wantrouwen tegen hem door een Kamermeerderheid van VVD, PvdA, CU en SGP verworpen, maar de fractievoorzitters van de overige partijen leggen zich daar niet stilletjes bij neer.

Ze vinden dat het aanblijven van Weekers slecht is voor het aanzien van de politiek. Nou is dat aanzien sowieso al belabberd, maar de oppositie heeft hier toch een punt.

D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold denkt dat de samenwerking met Weekers moeilijk wordt. ‘Een schone lei was beter geweest dan dit open riool’, aldus Pechtold.

PVV-fractievoorzitter Geert Wilders vindt dat Weekers het signaal geeft dat fraude in Nederland gewoon mag. ‘Degene die erover gaat, gaat lachend naar huis. En nu zit ‘ie gewoon op zijn ministerie alsof er niets gebeurd is’, aldus Wilders.

CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma gaat ook vol in de aanval. ‘Geen regie, volstrekt niet op de hoogte van ernstige toeslagenfraude, en bagatellisering van feiten’, aldus Buma. Een woordvoerder van de SP-fractie zegt dat Weekers overal het vertrouwen kwijt is.

Hoe moet je dit nu duiden? Natuurlijk spelen de oppositiepartijen een politiek spel. Er is sprake van opportunisme. Maar eerlijk gezegd vind ik het onbegrijpelijk waarom VVD en PvdA deze rel op deze manier hebben afgehandeld. Of eigenlijk rekken ze ‘m uit.

Bij elkaar hebben 63 Kamerleden vannacht het vertrouwen in Weekers opgezegd. 87 Kamerleden steunen hem wel. Puur op basis van de getallen kan de staatssecretaris dus door. Maar puur op basis van de getallen zou je ook kunnen zeggen dat de fraude met toeslagen (relatief) meevalt. Gekkigheid, want er is natuurlijk veel meer aan de hand.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>