SP, GL en PVV treiteren Schippers over zorgfraude

SP en GroenLinks willen parlementaire enquête • PVV zegt (alweer) vertrouwen op

De bestrijding van fraude staat tegenwoordig hoog op de politieke agenda. Was het eerder staatssecretaris Frans Weekers van Financiën die zwaar in de problemen kwam door de grootschalige fraude met toeslagen, vandaag probeerde de oppositie minister Edith Schippers van Volksgezondheid bij de spreekwoordelijke ballen te grijpen.

SP en GroenLinks willen dat het zware middel van een parlementaire enquête wordt ingezet om de fraude te onderzoeken. Hun achterliggende gedachte is dat het hele systeem in de zorg op de schop moet. De PVV diende weer eens een motie van wantrouwen in, omgeven met allerlei overdreven taal over Schippers.

Dat middenpartijen als D66, CDA en ChristenUnie deze keer niet meedoen met het dramatische gespin wijst er al op dat in deze zaak door de verantwoordelijke bewindspersonen eigenlijk geen fouten zijn gemaakt. De motie van wantrouwen en het idee om een parlementaire enquête te houden zijn vooral symbolisch.

Partijen die in eerdere kabinetten medeverantwoordelijk zijn geweest voor het beleid lijken beter te snappen hoe ingewikkeld de zaak is. Declaraties vooraf beter controleren zorgt voor meer bureaucratische rompslomp. Het duurt dan mogelijk ook langer voordat een declaratie wordt uitbetaald. Geen prettige bijkomstigheden in de zorg.

Schippers had een interne analyse niet naar de Kamer gestuurd. ‘Het is geen onderzoek waar harde feiten in staan, maar een analyse waarover partijen die het hadden moeten doen, het niet eens werden’, aldus Schippers. Ze wilde het stuk niet rondsturen, omdat geen van de betrokken partijen er een handtekening onder wilde zetten.

‘Als er geen overeenstemming is, kan ik toch niet zeggen: ik trek me er niks van aan en stuur het toch op. Dat is meteen einde polder. Ik krijg dan niemand meer om tafel.’ Een sterk verweer van Schippers, die als geen ander is ingevoerd in de complexe materie.

Onder toezicht van zorgautoriteit NZa wordt de fraude nu onderzocht. Schippers verwacht nog dit jaar resultaten. ‘We moeten redelijk zicht krijgen op de omvang van fraude. Ik ben er niet optimistisch over. Ik ben niet voor niets al tweeënhalf jaar bezig met fraudebeleid.’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>