Buma: Het kabinet inspireert niet en is bloedeloos

CDA houdt vast aan harde oppositielijn • Buma poetst Balkenende-verhaal op

CDA-leider Sybrand Buma uitte zaterdag op een congres van zijn partij harde kritiek op de coalitie van VVD en PvdA. Dat melden diverse media op basis van een ANP-bericht.

De coalitie heeft volgens Buma ‘geen verhaal, inspireert niet en is bloedeloos’, en blijft steken in ‘het doorgeschoten individualistisch marktdenken van rechts en aan de andere kant de allesoverheersende overheid van links.’

Het CDA wil minder overheidsbemoeienis. ‘Het gaat om de samenleving, niet om de overheid’, aldus Buma. Verder wil hij dat de familie het fundament wordt (het aloude ‘gezin als hoeksteen van de samenleving’), het fatsoen terugkomt (de ‘normen en waarden’ van Balkenende), en hij wil dat er geïnvesteerd wordt in het midden- en kleinbedrijf.

Het CDA wil geen belastingverhogingen. ‘Dat nekt de economie’, aldus Buma. Hij wil de financiën op orde brengen door meer te snijden in de overheidsuitgaven.

Concreet werd Buma daarbij niet. Dit was dan ook een zogeheten visionaire speech. Wat betekenen die bezuinigingen voor de zorg, het onderwijs en de sociale zekerheid? Dat zijn terreinen waar het meeste geld in omgaat. Bezuinigingen leiden daar tot een hogere rekening voor burgers. In wezen is dat ook een lastenverzwaring, of -verschuiving.

Na een periode van navelstaren en het verzinnen van nieuwe slogans komt Buma uit op een opgepoetste versie van het Balkenende-verhaal. Op zich niet vreemd, want het is een prima politiek verhaal dat resoneert. Balkenende won er vele verkiezingen mee.

Het probleem is dat die periode nog vers in ieders geheugen ligt, evenals de pijnlijke deelname van het CDA aan het mislukte gedoogkabinet. Een rechtse coalitie met twee partijen die nog meer gruwen van lastenverzwaringen. Tijdens de anderhalf jaar dat ze het samen volhielden gingen ze akkoord met miljarden aan lastenverzwaringen.

Buma heeft dus een mooi verhaal, maar veel mensen realiseren zich dat het een mooi verhaal voor de bühne is. In de harde politieke praktijk zijn lastenverzwaringen onmisbaar om voorzieningen op peil te houden. Te rigoureus snijden in de overheid beschadigt de economie evenzeer als het verhogen van belastingen.

Zoek de verschillen tussen Balkenende en Buma

Begin van deze eeuw, in de nadagen van het tweede Paarse kabinet, schreef toenmalig fractievoorzitter Jan Peter Balkenende een opiniestuk in Trouw onder de titel De blinde vlek van Paars. Gisteren schreef de huidige fractievoorzitter Sybrand Buma een opiniestuk in dezelfde krant onder de titel ‘Het CDA wil dat het initiatief bij de burgers komt te liggen’

Jan Peter Balkenende: De blinde vlek van Paars
Sybrand Buma: ‘Het CDA wil dat het initiatief bij de burgers komt te liggen’

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>