VIDEO’S: Samsom vindt de oppositie wat paniekerig

Ook: Eerste reactie van D66-fractieleider Alexander Pechtold op Samsoms inzet

PvdA-leider Diederik Samsom maakte vanochtend in de Volkskrant duidelijk wat zijn inzet bij de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar zal zijn. De PvdA wil dat miljarden euro’s aan opgepot geld geïnvesteerd worden in de economie.

Het kabinet moet een plan maken om investeringen te stimuleren, aldus Samsom in een vraaggesprek met de Volkskrant. ‘Alleen maar bezuinigen is geen optie meer.’

Eerder dit jaar riep premier Mark Rutte mensen al op om meer geld uit te geven. Samsom doet daar nu een flinke schep bovenop en vindt dat de overheid mensen, organisaties en bedrijven niet alleen moet aansporen, maar ook moet verleiden met financiële voordelen.

Hij denkt daarbij niet alleen aan particulieren maar ook aan banken, beleggers en pensioenfondsen. Ook potjes waar gouden handdrukken en ontslagvergoedingen in zijn weggezet om hoge belastingen te ontlopen, ziet hij als een mogelijkheid.

Snijden in uitkeringen is voor Samsom onbespreekbaar. ‘De rekening van deze crisis sturen we niet naar de mensen met de lage inkomens’, aldus de sociaal-democraat.

De allerhoogste inkomens moeten erop rekenen dat de crisisheffing op salarissen boven 150 duizend euro volgend jaar blijft, nu de gages in de top van het bedrijfsleven weer veel harder stijgen dan de gemiddelde lonen. ‘De grenzen zijn bereikt en overschreden.’

Bekijk de toelichting van Samsom:

Zoals Samsom eerder niet reageerde op de inzet van VVD-fractieleider Halbe Zijlstra, reageert Zijlstra nu omgekeerd ook niet op Samsom. De coalitiepartijen geven elkaar de ruimte om hun eigen beleidsvoorkeuren onversneden voor het voetlicht te brengen.

De oppositie reageert uiteraard wel meteen. Het lijkt erop dat de coalitie van VVD en PvdA met D66 en GroenLinks zal onderhandelen om ook in de Eerste Kamer een meerderheid veilig te stellen. ChristenUnie en SGP lijken daardoor nu buitenspel te staan.

Bekijk de eerste reactie van Pechtold:

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>