D66 en CDA knuffelen ZZP’ers dood

D66 uit kritiek op het plan om het voor werkgevers minder aantrekkelijk te maken om werknemers te ontslaan en ze vervolgens als ZZP’ers – goedkoper – in te huren. Het kabinet wil op die manier ook schijnconstructies met Oost-Europeanen aanpakken.

Volgens D66-Kamerlid Kees Verhoeven (afbeelding) raakt het kabinet ondernemers en ZZP’ers onevenredig hard als de plannen worden doorgezet. Bovendien zou het slecht zijn voor de arbeidsmarkt. ‘Dit vernietigt werk en banen’, zei hij tegenover BNR.

‘Je kunt best iets doen aan het gelijktrekken tussen flexibel werk en vast werk. Maar dan moet je ook aan de kant van het vaste werk dingen doen, zoals het versoepelen van het ontslagrecht’, fulmineerde de D66’er, alsof het kabinet daar niets aan wil doen.

Die versoepeling staat al in de plannen, maar is in het weloverwogen sociaal akkoord tussen kabinet, werkgevers en werknemers wegens de crisis opgeschoven naar 2016.

CDA-Kamerlid Eddy van Hijum sluit zich aan bij Verhoeven. ‘Juist in een tijd waarin het moeilijk is een vaste baan te vinden, moeten ZZP’ers niet door lastenverzwaringen in onzekerheid worden gebracht’. Een alternatief plan biedt de CDA’er niet.

PvdA-Kamerlid Ed Groot weerspreekt de kritiek. Hij zegt dat sommige werkgevers nu belastingen ontwijken door werknemers in dienst te nemen als schijnzelfstandige.

‘Daarom is in het regeerakkoord afgesproken dat de verschillende fiscale voordelen voor ondernemers en zelfstandigen worden versimpeld en dat er meer nadruk komt te liggen op groei. Deze voorstellen moeten nog worden uitgewerkt en maken deel uit van de begroting voor 2015 en spelen dus geen rol in de begroting voor 2014’, aldus Groot.

Ondanks dat het gaat om plannen voor 2015 wil Verhoeven na het zomerreces zo snel mogelijk een Kamerdebat. ZZP’ers schieten daar natuurlijk helemaal geen bal mee op, maar D66 heeft toch een kekke headline te pakken in de media. Is ook wat waard, toch?

Afbeelding: screenshot Youtube.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>