Innovatieramp: Wake-up call, slecht en onbegrijpelijk

‘Alle reden om goed te kijken hoe we ons voordeel kunnen halen bij de analyse’

Reacties op het nieuws dat Nederland uit de top 5 van meest concurrerende economieën is gezakt (kort gezegd: de innovatieramp) stromen binnen in de verschillende media. De ranglijst met daarop 148 landen is opgesteld door het World Economic Forum.

CDA-leider Sybrand Buma vertelt aan de NOS dat het kabinet zich meer moet richten op sectoren waarin Nederland beter is dan andere landen. Hij is tegen bezuinigingen op innovatie. Ook kraakt hij opnieuw het nivelleringsbeleid. Het wordt duidelijk dat het CDA daar in de oppositie rondom Prinsjesdag een groot punt van zal maken.

D66-leider Alexander Pechtold spreekt van een ‘wake-up call’ voor het kabinet. Voor zijn partij geldt juist dat men om de haverklap de hervorming van de arbeidsmarkt aan haalt. D66 wil dat de versoepeling van het ontslagrecht en de verkorting van de WW-duur al volgend jaar worden doorgevoerd, en niet in 2016 zoals het kabinet van plan is.

Het uitstellen van die maatregelen staat in het sociaal akkoord, dus in zijn eerste reactie op de innovatieramp horen we werkgeversvoorman Bernard Wientjes daar niet over. Hij heeft zijn handtekening gezet onder 2016, en kan nu niet ineens iets anders gaan roepen.

Wientjes vindt het jammer en slecht dat Nederland is gezakt op de ranglijst, maar hij zegt ook dat het wel begrijpelijk is dat ons land door Duitsland is voorbijgestreefd. Duitsland investeerde zelfs op het dieptepunt van de crisis in innovatie, weet Wientjes.

Er zijn ook genuanceerde reacties van buiten de politiek. Frank den Butter, hoogleraar algemene economie aan de VU, maakt zich niet zo druk. ‘Ik heb het idee dat we überhaupt niet zo veel aan dit soort ranglijstveranderingen kunnen doen’, zegt hij tegen BNR.

‘Ik wijs er even op dat we in 2012 nog van de zevende naar de vijfde plaats zijn gestegen. Ik neem het meer met een korreltje zout’, aldus Den Butter tegen de nieuwszender.

Minister Henk Kamp van Economische Zaken baalt dat Nederland is gezakt op de lijst, en hij trekt het zich ook aan: ‘Ik ben hier niet blij mee. We staan nog steeds in de top 10 van de wereld, maar we hebben een paar flinke waarschuwingen gekregen.’

De minister laat het er niet bij zitten. ‘Ik sta liever 5 dan 8, dus er is alle reden om goed te kijken hoe we ons voordeel kunnen halen bij de analyse’, aldus Kamp.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>