Duiding: ‘Handreiking’ van Buma is snoeiharde rechts-liberale oppositie

In plaats van lastenverzwaringen wil CDA alle ambtenaren op nullijn

Vooropgesteld: CDA-leider Sybrand Buma toont lef door in het weekend voor Prinsjesdag zijn kaarten op tafel te leggen. In een interview in de Volkskrant noemt hij man en paard. Onder welke voorwaarden is het CDA bereid om het kabinet in de Eerste Kamer aan een meerderheid te helpen?

Buma wil dat de lastenverzwaringen voor 2014 geschrapt worden. In plaats daarvan moeten wat hem betreft alle ambtenaren op de nullijn, ook leraren en personeel in de zorg. Buma wil verder een fonds voor ontwikkelingshulp leeghalen en de banenplannen uit het sociaal akkoord schrappen.

In essentie wil het CDA af van alle verzachtende, sociale maatregelen die dankzij de PvdA en de bonden in de plannen voor volgend jaar staan.

Snoeiharde rechtse voorstellen waarmee Buma de aanval opent op de VVD. Daar hebben ze immers hun handtekeningen gezet onder het sociaal akkoord en het regeerakkoord, en voor VVD’ers geldt: afspraak is afspraak.

Tegelijkertijd toont Buma dat het CDA niet bang is om mensen te vertellen dat het beleid veel rechtser kan. Een valkuil voor Geert Wilders van de PVV. Om te scoren in de peilingen gedraagt hij zich tegenwoordig als een halve SP’er.

Ja, wat is er eigenlijk met de SP aan de hand

Het zwakke optreden van de veelgeplaagde SP-voorman Emile Roemer speelt Wilders daarbij ook vreselijk in de kaart. Roemer is geen echte vechtjas en lijdt sinds dit cruciale keerpunt in de campagne aan een soort Cohen-moeheid.

Richting de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar heeft de SP een paar belangrijke voordelen (PVV doet bijna nergens mee, SP heeft sterke lokale afdelingen), maar van Roemer moeten ze het niet echt hebben.

D66 van alle partijen het dichtst bij de coalitie

De strategie van D66 is feitelijk al maanden bekend. In de aanloop naar Prinsjesdag zet Alexander Pechtold die wel steeds steviger aan. D66 wil het sociaal akkoord van tafel en de arbeidsmarkt radicaal hervormen.

Pechtold hamert op het versoepelen van het ontslagrecht en het verkorten van de WW-duur, en koppelt dit aan investeringen in onderwijs. Door zijn felheid – sommigen zouden zeggen kribbige drammerigheid – lijkt het harde oppositie, maar eigenlijk is de afstand tussen D66 en het kabinet niet zo heel groot.

Die hervormingen staan al gepland voor 2016, dus het meningsverschil gaat enkel over het moment waarop, niet over de inhoud. Daarnaast zijn VVD en PvdA ontvankelijk voor onderwijsinvesteringen. Staat in beide verkiezingsprogramma’s.

CDA positioneert zich sterk tussen VVD en PVV

Buma volgt politiek gezien een goede strategie, en hij pleit open en eerlijk voor CDA-beleid. Zijn voorstellen komen trouwens opvallend overeen met het beleid van het vorige kabinet-Rutte, van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV.

Is dit echt een handreiking naar het kabinet? Nee, al wordt deze CDA-oppositie natuurlijk wel zo gepresteerd. Buma positioneert zich als redelijk alternatief voor rechtse kiezers die afknappen op de compromissen die de VVD met de PvdA sluit, en het sociaal akkoord als vervelend obstakel beschouwen.

Het lijkt alsof het CDA de PvdA en de vakbonden aanvalt, maar door dat te doen plaatst de partij zich prominent tussen de VVD en de PVV. Buma weet dat daar een grote groep centrumrechtse kiezers ronddwaalt die in het verleden CDA hebben gestemd omdat de partij hen het beste alternatief bood.

Nu afwachten of Wilders nog een obsceen konijn uit zijn duivelse hoed kan toveren, waarmee hij de aandacht wederom op zichzelf vestigt. Maar kan hij dat zonder zich te overschreeuwen en middenkiezers weg te jagen?

Video NOS:

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>