Buma knokt zich slim tussen Pechtold en Wilders

Algemene Beschouwingen 2013: De wederopstanding van het CDA

De winnaar van de eerste dag van de Algemene Beschouwingen is CDA-leider Sybrand Buma. Hij positioneerde zichzelf en zijn partij het sterkst in de politieke arena. Buma wierp zich op als een van de serieuze oppositieleiders.

Voor zijn eigen aanhangers is Geert Wilders waarschijnlijk de winnaar, maar zijn stelselmatige weigering om inhoudelijk in debat te gaan, terwijl hij iedereen de maat neemt met scheldpartijen en jij-bakken, kennen we onderhand wel.

D66-leider Alexander Pechtold, CU-leider Arie Slob en GL-leider Bram van Ojik waren stabiel en zorgden voor de nodige inhoud in het soms wispelturig debat. 50Plus-voorman Henk Krol was vrijwel helemaal onzichtbaar.

Strategie van Roemer een grote warboel

Blunderaar van de dag was Emile Roemer van de SP. Hij vloog alle kanten op. Hij begon met het steunen van een flopmotie van wantrouwen, relativeerde die steun daarna, noemde de SP constructief, vroeg om steun van de PvdA voor zijn voorstellen, om diezelfde partij even later weer hard aan te vallen.

Er was bij Roemer dus geen touw aan vast te knopen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra was tijdens zijn eerste termijn ook niet altijd even goed te volgen, maar kwam niet in de problemen. Verder bleef hij op de achtergrond.

Samsom verdedigt sociaal beleid tegenover rechtse oppositie

PvdA-leider Diederik Samsom kreeg veel vragen. Hij verdedigde de linkse, sociale punten uit de begroting tegenover de felle oppositie van Buma en Pechtold, die allebei het beleid een heel stuk naar rechts willen trekken.

In die debatten kwam Wilders er inhoudelijk wederom niet aan te pas. Nog navranter was de chaotische bijdrage van Roemer, die niet lijkt te zien dat hij kans na kans laat liggen om zijn rechtse opponenten aan te pakken.

Omdat Roemer niet in staat blijkt om een coherent alternatief voor het voetlicht te brengen is er ruimte voor anderen. Buma pakte die ruimte vandaag het slimst.

Hij slaagde erin om snoeiharde rechts-liberale voorstellen te presenteren als een redelijk sociaal alternatief voor gezinnen met middeninkomens. Een prestatie.

Buma positioneert het CDA rechts van de VVD

Samsom ging daar uiteraard niet in mee. Zowel Buma als Samsom willen zich profileren en doen dat door zich tegen elkaar af te zetten. Het leverde een paar mooie debatten op waarin beide partijleiders inhoudelijke sterk waren.

Van Samsom zijn we gewend dat hij sterk en intelligent debatteert. Bij hem valt het pas op als hij een keer zijn dag niet heeft. Maar Buma speelde zich verrassend in de kijker. De comeback van het CDA lijkt vandaag te zijn begonnen.

Afbeelding: Screenshot NOS.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>