D66 in Eerste Kamer neemt afstand van Pechtold

Kabinet dreigt ‘megabezuiniging’ van bijna 3 miljard euro mis te lopen

D66-Eerste Kamerlid Joris Backer zegt dat het voor hem geen enkele rol speelt dat de Tweede Kamerfractie van zijn partij heeft besloten met het kabinet te onderhandelen over steun aan de plannen voor volgend jaar. ‘De taak van de Eerste Kamer is het beoordelen van wetsvoorstellen’, aldus Backer.

Veel media publiceren een ANP-bericht over deze toestand. Door de opstelling van Backer & co dreigt het kabinet een bezuiniging van bijna 3 miljard euro mis te lopen doordat er voor de wet om de pensioenopbouw te verlagen dan geen meerderheid is in de Eerste Kamer. Die behandelt het voorstel dinsdag.

Het wetsvoorstel regelt dat vanaf 2015 de jaarlijkse pensioenopbouw daalt van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Via een ingewikkelde bijspaarregeling, die met sociale partners is afgesproken, komt daar nog iets bij, waardoor een jaarlijkse opbouw van 1,85 procent mogelijk is.

De meerderheid in de Eerste Kamer vindt de bijspaarregeling ‘een onding’ met te hoge uitvoeringskosten. De Raad van State is het daarmee eens.

Het kabinet hoopt redelijke oppositiepartijen als D66 of CDA over de streep te trekken, zodat het wetsvoorstel gewoon door de Eerste Kamer komt.

CDA-Eerste Kamerlid Wopke Hoekstra verwacht voor dinsdag geen oplossing. Van die partij, die gekozen heeft voor een scherpe oppositierol tegenover het kabinet, is dit geen gek standpunt. Het CDA is uit de onderhandelingen gestapt.

Maar voor D66 van Alexander Pechtold is deze situatie wel behoorlijk dubbel. Pechtold zet het kabinet maximaal onder druk om de plannen in zijn richting aan te passen. Het lijkt er sterk op dat hij goede zaken kan doen.

Dan is het op zijn minst ongepast, slecht getimed, dat er nu een of andere D66’er uit de Eerste Kamer verwarring en onzekerheid gaat zaaien. Mensen willen weten waar ze aan toe zijn. Dat is een van de talking points van D66. Ren dan zelf ook niet naar het ANP met problematische berichten over de pensioenopbouw.

Volgens het persbureau is de wet echter al zo goed als dood:

Als de Senaat het pensioenplan afwijst – en daarover lijkt weinig twijfel te bestaan – dan zal het kabinet een nieuw wetsvoorstel met allerlei concessies moeten maken, dat dan weer langs de Tweede Kamer moet.

Deze D66-vertraging komt heel slecht uit. De pensioenfondsen hebben voldoende tijd nodig om zich op de nieuwe wet voor te bereiden. Om over de onzekerheid die dit alles bij gewone mensen veroorzaakt nog maar te zwijgen.

Afbeelding: Screenshot D66Brabant/Youtube.

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “D66 in Eerste Kamer neemt afstand van Pechtold

  1. A>Delsing

    ongelooflijk

      /   Reply  / 
  2. Ruud kraan

    Pechholt gaat lelijk op zijn bek als dit zo vertelt wordt. De eerste kamer gaat tegen stemmen, dus het kabinet gaat dan vallen.. Opnieuw naar de 2e kamer kun je wel vergeten. Wordt een jarenplan……!Heerlijk als het soc. Accoord wordt opengebroken. Nog meer narigheid. En zo hoort het ook als je niet naar het volk luistert. Nieuwe verkiezingen komen eraan, VVD EN PVDA GEHEEL VERDWENEN. Dat zou nog eens het gevoel van een feestje geven zijn.Eindelijk gerechtigheid en eindelijk eens een referendum gaan houden met het volk. Dat is democratie. Het liefst op de zwitserse manier. Zo hoort het en niet anders. Wilders for president. Hoera.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>