VIDEO: Geen proefverlof voor Volkert van der Graaf

Te groot risico op maatschappelijke onrust, gevaar voor Van der Graaf en zijn familie, en gevaar voor ernstige verstoring van de openbare orde

Volkert van der Graaf krijgt geen proefverlof. Staatssecretaris Fred Teeven (foto) van Veiligheid en Justitie heeft dit vandaag besloten. Hij neemt de uitspraak van de Raad voor Strafrechtstoepassing, van vorige week, dus niet over.

Verschillende media melden dit op basis van een nieuwsbericht van het ministerie. De moordenaar van Pim Fortuyn werd in 2003 veroordeeld tot achttien jaar, en kan volgens de regels volgend jaar vervroegd vrijkomen.

Volgens Teeven brengt proefverlof een risico mee op maatschappelijke onrust, gevaar voor Van der Graaf en zijn familie, en gevaar voor ernstige verstoring van de openbare orde. Om die redenen zou dit proefverlof niet daadwerkelijk bijdragen aan een geleidelijke terugkeer in de maatschappij.

Ook heeft Teeven de belangen van de nabestaanden van Pim Fortuyn meegewogen. Hij heeft zijn besluit persoonlijk aan hen meegedeeld.

Om hem voor te bereiden op zijn vrijlating komt er een re-integratieplan voor Van der Graaf. Bij dit plan behoort ook de mogelijkheid om maximaal zes keer voor een periode van maximaal 60 uur zonder direct toezicht te mogen verblijven in een eigen woning binnen de muren van de gevangenis.

Foto-cc: Floris Looijesteijn

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>