Oppositie verdeeld over begrotingsakkoord 2014

Politics as usual: Partijen aan de zijlijn zouden het allemaal anders doen

Vandaag vond in de Tweede Kamer een debat plaats over het begrotingsakkoord dat het kabinet vorige week sloot met de coalitiefracties van VVD en PvdA en de oppositiefracties van D66, ChristenUnie en SGP.

D66-leider Alexander Pechtold (afbeelding) heeft zich gebonden aan de afspraken over de begroting voor volgend jaar, en aan maatregelen die de jaren erna doorlopen. Hij zal oppositievoeren op onderwerpen als Europa, de rechtsstaat, ontwikkelingshulp en de strafbaarstelling van illegaliteit.

ChristenUnie-leider Arie Slob verdedigde het akkoord met evenveel souplesse, en zal oppositie blijven voeren op onder meer asielbeleid en medisch-ethische kwesties. SGP-leider Kees van der Staaij benadrukte ook dat hij het nu niet ineens op alle punten met het kabinet van VVD en PvdA eens is.

PvdA-leider Diederik Samsom vindt het gesloten akkoord ‘van grote betekenis’ voor het beleid voor volgende jaren. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra ziet de financiële afspraken als een ‘motorblok’ van het kabinet.

Zeuren aan de zijlijn

Niet erg verrassend hebben de overige partijen kritiek. Van PVV tot SP, van CDA tot GroenLinks, allemaal hadden ze het helemaal anders gedaan.

Maar ze deden niks. PVV en SP weigerden in gesprek te gaan nog voordat de onderhandelingen waren begonnen. CDA en GroenLinks liepen later weg. Daar komt bij dat ze nu geen samenhangend, haalbaar alternatief bieden.

Dus maakt het eigenlijk uit wat die partijen achteraf allemaal roepen? Nee, niet echt. Er is een solide akkoord gesloten waarmee Nederland kan toewerken naar meer groei en stabiliteit (‘politieke rust’, aldus premier Rutte) in 2014.

Het Centraal Planbureau (CPB) voorspelt dat het begrotingstekort door de nieuwe afspraken in 2013 en 2014 verslechtert met 700 miljoen euro. Dat komt met name door de extra uitgaven aan onderwijs die D66 afdwong.

Verwacht wordt ook dat de extra lastenverlagingen leiden tot hogere economische groei. Dat is mogelijk juist gunstig voor het begrotingstekort. Morgen komt het CPB met cijfers over de werkgelegenheid en de koopkracht.

Afbeelding: screenshot NOS

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>