Dijsselbloem voorspelde ‘enorme deceptie’ Cohen

Samsom was ‘gefrustreerd’ maar zag ‘de electorale logica’

Diederik Samsom en Jeroen Dijsselbloem waren in 2010 onaangenaam verrast door de keuze van Wouter Bos om Job Cohen aan te wijzen als zijn opvolger. Dat haalt de Volkskrant uit een vandaag verschenen biografie over Samsom.

Het boek Straatcoach en strateeg is geschreven door Derk Stokmans, sinds 2007 politiek redacteur voor NRC Handelsblad. Samsom werkte eraan mee.

De Volkskrant heeft de ‘sappige details’ uit het boek over de periode Cohen in een artikel gezet. Over de move van Bos om Cohen te vragen voor het PvdA-leiderschap was de huidige leider Samsom ‘gefrustreerd’. Tijdens de moeilijke campagne die volgde vond hij Cohen ‘een langzame leerling’.

De huidige minister van Financiën Dijsselbloem ‘vond het niets’ en voorspelde ‘een enorme deceptie’. Zijn oordeel was vernietigend. Cohen was volgens hem ‘geen scherp denkende visionaire politicus (…), kende zijn dossiers niet goed, was geen doordenker, had geen opvattingen en nam geen beslissingen’.

Uit de promotietekst voor het boek:

Samsom heeft een obsessie: Nederland én de Nederlandse politiek moeten veranderen. En de PvdA-leider wil de man zijn die dat doet, met grootse gebaren en mooie verhalen. Als revanche voor de politieke instabiliteit van de afgelopen tien jaar. En omdat hij denkt dat hij er genoeg talent voor heeft.

In de campagne van 2012 lukte dat, en maakten verkiezingsbeloften plaats voor ‘het eerlijke verhaal’. Ook tijdens de formatie overheerste de nieuwe politiek, waardoor VVD en PvdA tegen ieders verwachting in heel snel een coalitie vormden met grote hervormingsplannen. Maar sinds ‘zijn’ kabinet van start ging overheerst de vraag of Samsoms methode wel werkt.

Derk Stokmans volgde Samsom al voordat hij een bekende PvdA’er werd. Hij sprak veelvuldig met hem en met zijn vertrouwelingen (…) Het onthullende portret van een van Nederlands belangrijkste politici van deze tijd.

Stokmans over Samsom-biografie in Pauw & Witteman:

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Dijsselbloem voorspelde ‘enorme deceptie’ Cohen

  1. J.noorman

    Nee, DAN Dijsselbloem, dat is me nog eens een man met visie…standvastig, een doordenker, en man met ideeën.
    Tjemig.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>