Van Rey-gate mondt uit in smerige oorlog binnen VVD

Limburgse soap foltert VVD • Opstelten en Teeven in het nauw

De aftocht van de van corruptie verdachte VVD’er Jos van Rey gaat niet zonder slag of stoot. De politiek kan soms heel smerig zijn, zo blijkt maar weer.

Van Rey was de onderkoning van Limburg. Wethouder, Statenlid, Eerste Kamerlid en erg invloedrijk binnen de VVD. Hij is nu zo kwaad over het justitieel onderzoek dat tegen hem loopt, dat hij zijn hele partij mee de afgrond in trekt.

Het is oorlog binnen de VVD en de strijd wordt openlijk in de media uitgevochten. Het moment waarop andere partijen zich koest houden weet je dat een schandaal te groot en te schadelijk is voor alledaagse partijpolitieke spin. Dat is het geval in Van Rey-gate. Deze politieke catastrofe voltrekt zich geheel op eigen kracht.

In het kader van het onderzoek werd Van Rey getapt door Justitie. Eerder deze week lekte in de media uit dat een opname van een gesprek tussen Van Rey en zijn partijgenoot staatssecretaris Fred Teeven van Justitie, gewist zou zijn.

Vandaag reageerde minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie in een brief aan de Tweede Kamer. ‘Er is geen sprake geweest van het wissen van gesprekken, maar van een storing waardoor ook andere gesprekken in de storingsperiode niet zijn opgenomen’, staat in de brief van Opstelten.

Teeven is opgeroepen als getuige in de zaak Van Rey. Hij moet uitleg geven over het telefoongesprek. Het is onduidelijk wat er is besproken. Mogelijk ging het gesprek over de benoeming van de burgemeester in Roermond. Van Rey wordt ervan verdacht dat hij sollicitanten informatie heeft doorgespeeld.

We nemen voor waarheid aan dat het gesprek door een storing niet is opgenomen. Anders zou Opstelten liegen tegen de Kamer, en dat is politieke zelfmoord. Dan verspreidt Van Rey dus kennelijk valse informatie in de media om Teeven en Opstelten, zijn eigen partijgenoten, in de problemen te brengen.

Dat maakt het schandaal voor de VVD uiteraard alleen maar pijnlijker. Te stellen dat er een luchtje aan meneer Van Rey hangt zou een understatement zijn. Er drijft van Roermond een navrante putlucht af die tot en met Texel te ruiken is.

Afbeelding: screenshots Vara/WNL/Novum

facebook share facebook share

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Van Rey-gate mondt uit in smerige oorlog binnen VVD

  1. jos van Veen

    Gaat dit uitlopen op een sneeuwbal?
    Of loopt dit af met een tijdelijk buikkramp…
    Hoe je het keert of wendt : er zit stank onder het deksel…

      /   Reply  / 
  2. Theo

    Het OM zit in de zaak van Reij geweldig omhoog. Ze hebben helemaal geen bewijs. Zijn door politieke tegenstanders van van Reij op een vals spoor gezet. En nu begint men “fouten” te melden om straks te melden dat ze geen zaak hebben.
    Bovendien zal van Reij dit natuurlijk aangrijpen om aan te geven dat dit telefoontje natuurlijk behoorlijk ontlastend zou zijn. Hoe lang is het OM al bezig??? Ik denk dat van Reij niet anders gehandeld heeft dan iedere politicus zou doen en dat corruptie noemen is gewoon belachelijk. Dat van Reij zich met hand en tand verdedigd is volkomen terecht.
    Er loopt een zaak al zo’n anderhalf jaar en er komt niet eens een aanklacht. Er is gewoon karaktermoord gepleegd op die man die er altijd was voor zijn bevolking en zijn kiezers. Het stinkt dan ook niet vanuit hem maar vanuit degenen die hem wilden laten hangen.
    In Nederland is iedereen nog altijd onschuldig totdat de rechter hem schuldig verklaard heeft. Het is dus laf om nu al dit soort uitspraken te doen. De stank zou wel eens van zijn politieke tegenstanders kunnen komen.

      /   Reply  / 
  3. SPecialist

    Theo “Bovens” weet het allemaal, alleen vertelt hij het niet aan ons. Daar moet het CDA nog maar eens over in gesprek met de beide journalisten én met het OM. Maar daatvoor moet je Theo zijn.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>