Explosie van armoede sinds Rutte aan de macht is

1,2 miljoen mensen onder de armoedegrens, sociale ramp sinds 2011

Vorig jaar leefden 1,2 miljoen mensen in Nederland in armoede. Dat waren er fors meer dan in 2011, blijkt uit het rapport Armoedesignalement 2013. Nagenoeg alle nieuwsmedia, waaronder de NOS, berichten over de sociale ramp.

Ook het aantal personen met kans op armoede is gestegen. Ramingen wijzen op een toename tot 1,40 miljoen in 2013 en 1,44 miljoen personen in 2014.

Het onderzoek is gedaan door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De armoedegrens ligt rond de 1000 euro voor een alleenstaande. Voor gezinnen of samenwonenden ligt deze hoger.

De crisis van 2008 had in het begin weinig effect op de armoedecijfers maar sinds 2011 is het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft enorm toegenomen.

Deze sociale ramp loopt vrijwel gelijk met het premierschap van Mark Rutte. De VVD is sinds 2010 de grootste partij. Vooral het eerste kabinet-Rutte, van VVD en CDA met gedoogsteun van PVV, voerde fervent rechts beleid uit.

In 2014 lichte afname van armoede

In oktober heeft de PvdA van Diederik Samsom gezorgd dat er extra geld voor armoedebestrijding komt. Volgend jaar 80 miljoen euro en daarna jaarlijks 100 miljoen euro extra. Ook worden de criteria voor de bijzondere bijstand verruimd.

Samsom zei dat hij graag meer wil doen maar dit het maximale was dat hij kon realiseren in de begrotingsonderhandelingen met VVD, D66, CU en SGP.

Het SCP heeft de effecten van die afspraken in de raming verwerkt, en verwacht dat de armoede volgend jaar dankzij dat akkoord zal dalen met -0,3 procentpunt.

Foto-cc: minister-president/Flickr.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>