CDA eindelijk ook voor gekozen burgemeester

‘Schimmig systeem met vertrouwenscommissie loopt op laatste benen’

Na jarenlange aarzeling is nu ook het CDA voluit voorstander van een gekozen burgemeester, dat schrijft de Volkskrant zaterdag. CDA-leider Sybrand Buma gaf een uitgebreid interview aan de krant waarin hij de koerswijziging toelicht.

Met de steun van het CDA is er een tweederde meerderheid voor de benodigde Grondwetswijziging. Alleen de kleine conservatieve partijen ChristenUnie en SGP blijven tegen een rechtstreeks gekozen burgemeester. Op dit moment wordt de burgemeester op voordracht van de gemeenteraad benoemd door de Kroon.

‘Dat schimmige systeem met een vertrouwenscommissie loopt op zijn laatste benen. We willen naar een open verkiezing’, zegt Buma in de Volkskrant.

Buma pleit ook voor een verandering van het kiesstelsel. Hij wil een gemengd systeem waarin de helft van de Kamer, zoals nu, via lijsten wordt gekozen, en de andere helft in 75 kiesdistricten. Daarnaast wil hij de vorming van splinterpartijen ontmoedigen en buurtinitiatieven stimuleren.

Lees meer op volkskrant.nl

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>