Macht CDA gebroken, Buma buitenspel

CDA liep weg toen het moeilijk ging, wil cadeautjes nu het beter gaat

Het kabinet wil het CDA niet betrekken bij de onderhandelingen met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP over de begroting van 2015.

Dat schrijven diverse media op basis van een ANP-bericht over uitspraken van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem, dinsdag bij RTL Z. De minister zei dat hij ‘terughoudend’ is om CDA-leider Sybrand Buma te laten aanschuiven.

Dijsselbloem is subtiel maar duidelijk in zijn afwijzing: ‘Toen het heel moeilijk was heeft het CDA het kabinet en onze plannen fors gekapitteld. Het moest anders. Nu de kabinetsplannen er aan hebben bijgedragen dat het de goede kant op gaat, hoor ik dat ze willen aanschuiven’, zo duidt de minister.

‘Loze praatjes van het CDA’

Dijsselbloems loyaliteit ligt bij de partijen die het kabinet geholpen hebben toen het moeilijk was. Vicepremier en minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher haalde ook uit naar het CDA: ‘Mensen hebben niets aan de loze praatjes van het CDA, maar wel iets aan een echte baan’, aldus Asscher.

Nu de economie aantrekt is er niet ineens ruimte voor extra uitgaven. ‘We geven dit jaar 15 en volgend jaar 12 miljard te veel uit. De staatsschuld en het tekort moeten omlaag. Er is geen geld over’, herhaalde Dijsselbloem.

De minister waarschuwt dat er geen geld is voor ‘het uitdelen van cadeautjes’. Dijsselbloem heeft inmiddels met de ‘constructieve oppositie’ D66, ChristenUnie en SGP gesproken over de procedure richting de begroting van 2015.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>