Begroting 2015: ‘geen ruzie’, ‘we worden het eens’

Er komt volgend jaar belastingverlaging en extra geld voor Defensie

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is vandaag met de fractievoorzitters begonnen aan de onderhandelingen over de begroting van volgend jaar.

De onderhandelaars zijn optimistisch, zo meldt de NOS. Het kabinet en de fracties van VVD, PvdA, D66, CU en SGP zijn bereid om elkaar tegemoet te komen, lieten ze blijken na afloop van het eerste overleg richting Prinsjesdag.

Er is ruimte voor lastenverlaging en investeringen in defensie. Dijsselbloem: ‘Het is zwaar voor de huishoudens. Die last proberen we te verminderen.’

De regeringspartijen zijn eensgezind. PvdA-leider Diederik Samsom zei na afloop: ‘Wat er deze zomer is gebeurd, onderstreept dat het belangrijk is om verder te komen. Nederland kruipt langzaam uit een dal. Ruziemaken is nu wel het laatste wat we moeten doen, nu we zien dat de buitenwereld dreigender wordt.’

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zei dat er op het gebied van defensie duidelijk een ‘trendbreuk’ nodig is. Na jaren van forse bezuinigingen kan er in 2015 eindelijk weer geïnvesteerd worden. Ook verwacht hij dat ze het eens worden over lastenverlichting. D66-leider Pechtold sprak van ‘een goed gesprek’.

Voor de vakantie werd met de VVD een deal gesloten over lastenverlichting voor hogere inkomens. Met name PvdA en CU willen ook voor mensen met lagere en middeninkomens belastingverlaging. De VVD leek daar aanvankelijk weinig voor te voelen, maar met steun van D66 blijkt er voldoende onderhandelingsruimte.

Ze zouden ook wel gek zijn als ze nu zouden gaan kibbelen. Het kabinet haalt voor het eerst voldoendes in de waarderingscijfers, het vertrouwen neemt toe.

Video: Dijsselbloem, Pechtold, Samsom en Zijlstra reageren bij de NOS

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “Begroting 2015: ‘geen ruzie’, ‘we worden het eens’

  1. Paul

    Volksverlakkers tot op het domme af .Terro dreigingen .Terro dreigingen zie je niet .Terro moordenaars opblaaspoppen dragen geen militair pakje .Vliegveld Twente strategisch het belangrijkste vliegveld van Nederland laten ze gewoon wegrotten .20 procent van de Enschedese bevolking is werkloos .8 procent van die bevolkingsgroep kunnen zo aan de slag bij goedlopende vliegbewegingen in de toekomst .Verscheidene malen vorige week nog zijn 2 russische bommenwerpers doorgedrongen in het Nederlandse luchtruim .Het Nederlandse en de daarvoor liggende landen luchtruim zijn zo lek als een mandje .Als je boven russisch luchtruim vliegt schieten ze je gelijk met een bom uit de lucht .Die Poetin zeg;ga even kijken hoe ver je Europa in kunt vliegen .Dus die russen hebben allang gezien dat daar een mooi vliegveld Twente ligt .Dus denkt die Poetin ,kunnen we daar zo landen en is Nederland zo van ons .Want Nederland durft toch niets tegen de russen te beginnen .Die russen lachen zich dood .Een mooi vliegveld en geen vliegtuig te bekennen .Russen dat is een heel slim volk pas nog maar eens op .Als het hoofdgebouw van Den Haag Regering in Enschede had gezeten jaaah dan was vliegveld Twente nooit dichtgegaan .De heren volksverlakkers willen wel graag eigenbescherming . Precies tentijde van oorlog .De bevolking wordt doodgeschoten en de volksmenners zitten dan ver weg onder 1 parasol op strand waar de Zon recht in de lucht staat .

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>