Hoe geloofwaardig is Buma’s belastingplan?

Oud plan voor vlaktaks opgevist: hoe kunnen we dit duiden?

Sinds het CDA in de oppositiebankjes is beland pleit de partij voor het verlagen van belastingen. Vandaag opnieuw in de tv-show WNL op Zondag. CDA-leider Sybrand Buma heeft het plan voor een vlaktaks weer eens uit een la gevist.

Bij veel mensen liggen de regeringsdeelnames van de christendemocraten nog vers in het geheugen. Zelfs door het kabinet-Rutte-I met het CDA en steun van de PVV (‘het meest rechtse kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog’) werden de belastingen verhoogd. De vraag rijst: hoe geloofwaardig is het plan van Buma?

Mijn oordeel: voldoende geloofwaardig

Onderbouwing. De overheidsfinanciën zijn verbeterd. Het begrotingstekort valt ruim binnen de norm. Dat komt door het beleid van VVD en PvdA, maar voor een deel ook door het Kunduz-akkoord uit 2012. Onder dat akkoord, gesloten onder leiding van Jan Kees de Jager, stond ook de handtekening van het CDA.

Buma heeft dus recht van spreken. Zijn partij heeft voor een deel bijgedragen aan het verbeteren van het huishoudboekje van de Staat, waardoor er nu financiële ruimte is. Bijvoorbeeld de PVV is destijds weggelopen, dat herinnert iedereen zich nog wel. Die partij is daardoor niet geloofwaardig te noemen.

Verder is Buma’s verhaal behoorlijk consistent. Hij pleit al langer voor lagere lasten en dat komt overeen met het verkiezingsprogramma van zijn partij.

Maar is het ook een goed voorstel?

Er zitten ook zwakke kanten aan Buma’s voorstel. Het is niet uniek. Vrijwel alle partijen, ook de VVD en de PvdA, willen de belastingen op arbeid verlagen om de werkgelegenheid en de economische groei te stimuleren. Partijen denken enkel verschillend over de manier waarop. Buma’s idee voor een vlaktaks is oud.

De vlaktaks is door economen jaren geleden al afgewezen omdat de voordelen vooral naar de topinkomens zouden gaan. Bij het CDA richt men zich uiteraard op middeninkomens, en een vlaktaks zou hen in werkelijkheid benadelen.

Kortom: Buma’s belastingplan is een voldoende geloofwaardig voorstel maar of het ook een goed voorstel is valt voor de meeste inkomensgroepen te betwijfelen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>