Belastingplan: btw hoger, inkomstenbelasting lager

Domme SP laat een socialer Nederland over aan PvdA en GroenLinks

Het kabinet en de coalitie van VVD en PvdA zijn het eens over de herziening van het Nederlandse belastingstelsel. Een eerste verandering is vandaag uitgelekt. Het lage btw-tarief van 6 procent wordt voor de meeste producten afgeschaft.

Alleen voor primaire levensbehoeften blijft het lage tarief in stand. Van de opbrengst zal de inkomstenbelasting verlaagd worden. Bronnen uit Den Haag melden dat aan verschillende nieuwsmedia, waaronder de NOS en het NRC.

Het is geen heel opzienbarend voorstel. Er wordt al jaren van links tot rechts gepleit voor het verlagen van de lasten op arbeid, en tegelijk het verhogen van de lasten op consumptie. Volgens het principe: de gebruiker (of vervuiler) betaalt.

Het belastingstelsel moet eenvoudiger worden. We kunnen ervan uitgaan dat dit echt gaat gebeuren want de meeste politieke partijen, economen en andere experts zijn het erover eens dat dit zeker een goede verandering is.

Welke producten en diensten worden duurder? Je kan denken aan de kapper, fietsreparaties, boeken, tijdschriften, kaartjes voor sportwedstrijden en musea.

Uit een CPB-studie bleek vorig jaar dat het lage btw-tarief zijn doel al lang voorbij is geschoten. Vooral mensen met hoge inkomens profiteren ervan; groepen die bijvoorbeeld veel uit eten gaan, theatervoorstellingen en concerten bezoeken.

Fact-free populisten

Los van de realiteit lijkt dit plan makkelijk prijsschieten voor fact-free populisten en oppositiemedia. Zij spinnen dit nieuws vandaag als ‘belastingverhoging’ terwijl het eigenlijk een lastenverlaging is. De inkomstenbelasting gaat dubbel zoveel omlaag. Het is goed voor de economie, goed voor de werkgelegenheid.

De Telegraaf schrijft: ‘Bijna alles wordt duurder als plan coalitie slaagt’. Dat is misleidend. SP-Kamerlid Farshad Bashir grijpt de gelegenheid aan om de PvdA aan te vallen. Ook hij doet alsof het hier om een algemene btw-verhoging gaat.

Dat is allemaal onwaar. Het normale btw-tarief blijft zoals het is, en het lage tarief blijft in stand voor primaire levensbehoeften. Dat is simpel gezegd: je dagelijkse boodschappen. Als de SP en De Telegraaf blijven suggereren dat deze zaken duurder worden, dan maken zij zich schuldig aan ouderwetse volksverlakkerij.

Wat wil de SP dan?

Bashir deed namens de SP in november een voorstel om de lasten op arbeid te verlagen met 700 miljoen euro. Veel minder dan VVD en PvdA nu voorstellen. Dat stimuleert de werkgelegenheid dus ook minder. Om dat te betalen wilde de SP de hypotheekrenteaftrek maximeren en de energiebelasting verhogen.

Dus bij de SP zien ze liever dat alle Nederlanders een hogere rekening voor hun gas en elektra krijgen, dan dat een laag belastingtarief waar vooral hogere inkomens van profiteren, wordt gelijkgetrokken met het normale tarief. Dat kan. Het is geen bizar of onverantwoord voorstel. Maar het is ook niet echt socialer.

Het heeft bovendien een minder gunstig effect op de werkgelegenheid als de overheid aan de ene kant de lasten op arbeid wel verlaagt, maar bedrijven en consumenten aan de andere kant confronteert met een hogere energierekening.

Opnieuw rommelen aan de hypotheekrenteaftrek, die stapsgewijs wordt afgebouwd, zou onzekerheid veroorzaken. De overheid kan niet elk jaar de hypotheekregels veranderen, al naar gelang een politiek partij extra geld wil uitgeven. Een nieuwe schok in de herstellende huizenmarkt zou slecht zijn.

Meer banen voor socialer Nederland

Het btw-voorstel van VVD en PvdA is dus zo gek nog niet. Dit zat er al een tijdje aan te komen, want het is de meest effectieve manier om de werkgelegenheid een boost te geven. Nu de economie weer groeit, is de timing ook nog perfect.

Dit is een hele andere toestand als ten tijde van de ingrepen uit het Kunduz-akkoord. Toen zijn in een jaar de lasten voor meer dan 8 miljard euro verhoogd terwijl er tegelijkertijd voor meer dan 3 miljard euro bezuinigd werd. Niemand wilde die pijn natuurlijk, maar het was nodig om het begrotingstekort terug te dringen.

Nu gaat het om lastenverlichting die iedereen wél wil, en waar iedereen van moet profiteren. De politieke meningsverschillen gaan over hoe dit het beste geregeld kan worden. Oppositiefiguren die het anders willen, moeten zeggen: hoe dan?

Staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes heeft daarvoor de leiders van de oppositiefracties van SP, CDA, D66, ChristenUnie, GroenLinks, SGP en 50Plus uitgenodigd. Alleen SP-leider Emile Roemer legt die uitnodiging naast zich neer.

Het is triest dat de SP nu al wegloopt. Een half jaar geleden deden zij zelf een minder goed voorstel om de lasten op arbeid te verlagen. Dat was heus geen slecht plan, maar wat nu op tafel ligt is gewoon beter. Daar moeten ze eerlijk in zijn. Die domme SP laat een socialer Nederland over aan PvdA en GroenLinks.

Foto: Paul van de Velde.

facebook share facebook share

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Belastingplan: btw hoger, inkomstenbelasting lager

  1. Witteman

    Goed voor de economie en werkgelegenheid?
    Lijkt mij niet. Om bij de kapper uit het voorbeeld van Roemer te blijven. Niet alleen hakt een prijsverhoging van bijv. € 12,50 naar € 15,00 (knippen, heren) er veel meer in voor iemand tussen uitkering en modaal, dan bij een graaier met een salaris van 3x Balkenendenorm + nog een aantal bonussen.

    Mensen met lager inkomens zullen eerder een knipbeurt overslaan, of onderhoud aan de fiets bij een fietsenmaker overslaan, of …. vul maar in.

    Dit onzalige plan gaat waarschijnlijk meer banen kosten dan dat het oplevert.

      /   Reply  / 
  2. Paul Hilgenberg

    Indoctrinatie plannetjes steeds weer van de Duivel Mark Rutte om de belastingen te gaan verhogen . Ik had het vorig jaar al geschreven . De man is een dwaas voor Brussel . Nu na de ellende op Sousse hebben ze daar plotseling 80 Moskeen gesloten . In Nederland komen er 80 Moskeen per jaar bij . Hij heeft nog niet door welke hersenen hij heeft die Mark Rutte ,want hij heeft nog nooit in zijn hersenen kunnen kijken . Maar die Mark Rutte is totaal gestoord KRANKZINNIG . Wij worden hier overlopen door de moslims met moskeen . Allemaal de schuld van de lul van de schoolmeester

      /   Reply  / 
    1. Paul

      Na de aanslag van net weer in Duitsland.

      En wat ze er zelf in gehaald hebben .

      Het toet ons zeer leid ,met deze moorden -

      In Nederland komt het ook nog wel .

      Moslims en Westerlingen volk gaat niet samen.

      Het is een misvatting,van domme Westerse zich noemende politici .

        /   Reply  / 
  3. Piet Goetseh

    Uit dit blogje blijkt verder helemaal geen vooringenomenheid van de schrijver jegens de SP, hoor.

      /   Reply  / 
  4. Jorein Versteege

    Socialer Nederland door PvdA en GroenLinks? Die twee partijen steunen wel het verhogen van het eigen risico in de zorg naar 385 euro vanaf 01-01-2016. Hoezo sociaal Nederland?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>