Van Rijn schrapt bezuinigingen op ouderenzorg

1,2 miljard voor begroting 2017 • ‘Nu het weer beter gaat met Nederland moeten onze ouderen en gehandicapten dat natuurlijk merken’

De coalitiepartijen VVD en PvdA hebben 1,2 miljard euro uitgetrokken om geplande bezuinigingen uit de begroting voor volgend jaar te halen en extra te investeren. Dat melden diverse media, waaronder de NOS en RTL Nieuws.

We zagen soortgelijke deals in eerdere jaren. VVD en PvdA kiezen elk voor de helft waar het geld aan besteedt moet worden. Het is natuurlijk nog lang geen Prinsjesdag maar dit zijn de eerste keuzes voor de begroting van 2017.

Zorg, veiligheid en onderwijs

De VVD zou 600 miljoen willen uittrekken voor veiligheid en defensie. De omstreden bezuinigingen op het Openbaar Ministerie en de rechtspraak hoeven dan niet door te gaan. Die leken sowieso een onhaalbare opgave. Daarnaast 300 miljoen extra om tekorten bij Defensie aan te vullen.

De PvdA wil 600 miljoen inzetten om geplande bezuinigingen op ouderen- en gehandicaptenzorg terug te draaien (400 miljoen) en te investeren in onderwijs (200 miljoen), specifiek het bestrijden van ongelijkheid in het onderwijs.

De partijen zijn het ook eens geworden over het schrappen van een verlaging van de huurtoeslag. Daardoor zou de koopkracht te veel achteruit gaan. De korting zou dan netto niets opleveren en alleen schade berokkenen.

Derde dinsdag van september

Dit is nog lang niet het hele plan voor 2017; een belangrijk verkiezingsjaar. De partijen komen in augustus weer bij elkaar om de koopkrachtcijfers te analyseren. Als groepen er op achteruit gaan, willen ze dat zoveel mogelijk repareren.

De begroting volgt op Prinsjesdag, de derde dinsdag van september. Daarna is de Tweede Kamer aan zet tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Met het oog op een meerderheid in de Eerste Kamer zullen ook oppositiepartijen nog invloed op de kabinetsplannen kunnen uitoefenen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>