Reddingsactie Euro ingeleid door Frankrijk en Duitsland

Gisteren werden er door Merkel en Sarkozy in Parijs de laatste puntjes op de i gezet. Er werd stevig onderhandeld over de Grote Compromis voor de redding van de euro. Als de plannen goedkeuring krijgen tijdens de Europese top dan wordt Europa herschapen naar het zogenaamde Duitse model. Hiermee wordt onder meer gehoor gegeven aan de roep om een sterkere rol van de Europese Centrale Bank.

Het akkoord tussen de Fransen en Duitsers zouden Eurolanden verplichten om in hun grondwet een rem in te bouwen zodat begrotingstekorten zich nooit meer zullen opstapelen. Mocht het begrotingstekort hoger oplopen dan 3 procent van het bruto binnenlands product, volgen er automatisch sancties. Binnen de Europese Commissie wordt er een zogenaamde ‘supercommissaris’ aangesteld om toezicht te houden op de naleving van de begrotingsregels.

Merkel en Sarkozy zullen de plannen woensdag voorleggen aan de EU-president Van Rompuy. Donderdag zal de Europese top beginnen. Uiteindelijk moeten de regeringsleiders vrijdag beslissingen nemen. De wereld kijkt gespannen toe.

Kredietbeoordelaar S&P heeft zojuist 15 Europese landen gewaarschuwd voor een verlaging van hun kredietwaardigheid. Het zou hierbij ook gaan om de triple AAA-landen Duitsland, Nederland, Finland, Oostenrijk en Luxemburg. De mogelijke kredietwaardigheid- verlaging is afhankelijk van de uitkomsten van de aanstaande top.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>