Gifgas in Syrië: Shock and awe, maar geen VN-onderzoek

De VN-Veiligheidsraad wil geen extra onderzoek naar de gifgasaanval op de Syrische stad Damascus. De roep om onderzoek klinkt luid, maar China en Rusland blokkeren het.

De officiële lezing is dat het om een ‘mogelijke’ of ‘vermoedelijke’ aanval met chemische wapens gaat, maar de beelden die de wereld gisteren schokten spreken voor zich.

De Veiligheidsraad wil wel meer duidelijkheid, maar zonder extra onderzoek komt die er op korte termijn natuurlijk niet. Zoals bij eerdere massaslachtingen van burgers pas na het conflict alle bewijzen en gruwelijke details naar buiten kwamen. Diep triest.

De Veiligheidsraad kwam gisteravond in spoedzitting bijeen. Dat niet wordt aangedrongen op extra onderzoek is opmerkelijk omdat er op dit moment al VN-inspecteurs in Syrië onderzoek doen naar eerder gebruik van chemische wapens.

In een eerste reactie riep minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op tot een onderzoek door de VN. De Tweede Kamer reageerde in eerste instantie apathisch op het nieuws uit Syrië. Sommige Kamerleden spraken hun afschuw uit via sociale media.

Het reces is nog niet afgelopen en een aantal Kamerleden zijn op werkbezoek in Afrika. Van de 26 leden van de vaste commissie voor Buitenlandse Zaken reageerden gisteren vier Kamerleden via Twitter op de gifgasaanval in Syrië.

Joël Voordewind (CU) en Michiel Servaes (PvdA) zijn de enige twee die een eigen standpunt innamen. Zij riepen direct op tot een onderzoek door de VN. Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Pieter Omtzigt (CDA) verwachten een standpunt van minister Timmermans.

De regering-Obama is tegen elke vorm van militair ingrijpen in de Syrische burgeroorlog. Dat staat in een brief van generaal Dempsey, de hoogste Amerikaanse militair, die in handen is van persbureau AP. De brief is geschreven vóór de gifgasaanval van gisteren.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>