VIDEO: De SP sluit de NAVO volledig in de armen

SP steunt bombardementen op IS, en steunt wapenleveranties

De SP is van ver gekomen. Tot 2006 had de partij in haar programma staan dat Nederland uit de NAVO zou moeten stappen. Vandaag klinkt een ander geluid.

SP-Kamerlid Harry van Bommel spreekt voor de camera van Novum zijn volledige steun uit voor bombardementen op terreurbeweging Islamitische Staat (IS).

‘Het zijn West-Europese landen en de Amerikanen die daar direct of indirect bij betrokken zijn. De Amerikanen door bombardementen, met steun van de SP. Westerse landen met wapenleveranties, ook dat steunen wij, aan de Koerden.’

Van Bommel denkt zelfs aan verdergaande betrokkenheid in NAVO-verband. Of Nederland in het uiterste geval ook troepen zou moeten sturen wil hij niet zeggen.

Pacifistisch

De SP heeft gelijk dat zij internationaal optreden tegen het IS-barbarisme steunen. In Irak en Syrië gebeuren onmenselijke dingen. Toch is het voor de socialisten pikant om zo van leer te trekken. Een deel van de SP-achterban is pacifistisch. Normaliter leggen zij meer de nadruk op de VN dan op de NAVO.

Voor een deel is het wellicht opportunisme. Gisteren bleek dat 76 procent van de Nederlanders het NAVO-lidmaatschap belangrijk vindt. Eind 2013 was dat nog 56 procent. De SP is populistisch ingesteld, en volgt nu de publieke opinie.

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) is onderweg naar een NAVO-top in Wales. Voorafgaand aan die top vond een Kamerdebat plaats waarin dus ook de SP steun uitsprak voor de inzet van het kabinet.

Bekijk de video

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>