VIDEO: Asscher en Hennis over bijdrage ISIS-oorlog

Terugkijken • Nederland stuurt bijna 400 militairen naar Irak

Nederland doet militair mee aan de oorlog tegen terreurorganisatie ISIS. Het kabinet gaat zes F-16’s inzetten die beschikbaar zijn voor luchtaanvallen in Irak.

Na afloop van een extra ingelaste ministerraad vanmiddag gaven vicepremier Lodewijk Asscher en minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert een persconferentie. Premier Mark Rutte is momenteel in New York bij de VN.

De missie zal zes tot twaalf maanden duren. Morgen vertrekken de eerste militairen. Volgens Hennis kan het team over een week operationeel zijn.

Er worden 250 militairen meegestuurd en twee reserve F16’s. Verder ook 130 trainers voor Iraakse en Koerdische militairen. De Iraakse regering heeft om internationale hulp gevraagd, en steunt de acties. In Syrië is dat niet het geval. Daar zal Nederland alleen humanitaire en diplomatieke steun bieden.

De missie kan rekenen op brede steun in de Kamer. Naast regeringspartijen VVD en PvdA is er steun voor de bombardement van CDA, PVV, D66, CU en SGP.
SP en PvdD zijn tegen. Van GL en 50Plus is nog geen standpunt vernomen.

• Update: GroenLinks steunt oorlog tegen ISIS (video)

Video: persco van Asscher en Hennis

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “VIDEO: Asscher en Hennis over bijdrage ISIS-oorlog

  1. henk

    Volgens Dhr.Asscher kunnen we de kolen NIET door4 anderen voor ons uit het vuur laten halen.AD 250914 wat ze wel doen is dat anderen het voor hun doen met dit soort uitspraken stuur je geen 300 mensen een oorlog in.
    Vertel dan er bij dat je hiervoor HOOFDELIJK aansprakelijk bent.Wat dit aangaat hebben alle politieke partijen die hier hetzelfde over denken boter op hun hoofd

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>