De NS, ooit Nederlands trots, gesloopt door de politiek

Bij het zoeken naar de verantwoordelijken achter het drama rondom de Fyra moet de politiek eerst eens goed naar zichzelf kijken. Dat zei de gezaghebbende senator Roel Kuiper van de ChristenUnie maandagavond in het tv-programma Nieuwsuur.

Kuiper was voorzitter van de commissie van de Eerste Kamer die de verzelfstandiging van overheidsdiensten onderzocht. Hij weet dus als geen ander waarover hij het heeft.

De politiek stelde volgens de senator zulke voorwaarden dat de NS wel bij de kleine Italiaanse producent AnsaldoBreda moest uitkomen. Er is voor de goedkoopste treinen gekozen omdat de NS al veel geld had uitgegeven om op de hsl-zuid te mogen rijden.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Spoor) staat onder grote druk om met oplossingen te komen. In een brief aan de Tweede Kamer meldt ze dat de NS mogelijk de hsl-concessie verliest. Met name het CDA is er een groot voorstander van om de NS te dumpen en met concurrent Arriva in zee te gaan. Ook D66 wil discussie over een andere vervoerder.

Dat is opmerkelijk omdat diverse politici van het CDA bijbanen bij Arriva hebben of hadden. Arriva is eigendom van de Duitse Staat, dus van gezonde marktwerking is geen sprake. Waarom willen onze politici dit? Wat blijft er over van het algemeen belang?

De verzelfstandiging en opsplitsing van de Nederlandse Spoorwegen oogt als een aaneenschakeling van foute politieke keuzes die leiden tot steeds verdere afbraak van de NS. Ooit Nederlands trots, met topservice, een goed onderhouden spoorwegennet, en hele redelijke tarieven. Nu een ernstig verzwakte pispaal van ontevreden reizigers.

Het is wrang dat politici die verantwoordelijk waren en zijn voor het wanbeleid en de foute keuzes, via bijbanen profiteren van de ontmanteling van onze spoorwegen. Nederland is gebaat bij een sterke NS. Dat is beter voor de schatkist, en beter voor treinreizigers.

De invloed van lobbyisten, veelal ex-politici en en andere obscuranten in het old boys network, moet aan banden worden gelegd. Gisteren kondigde de Britse regering aan met een wettelijk register te komen voor lobbyisten. Laat onze politiek dat voorbeeld volgen.

Video Nieuwsuur: ‘De politiek is de hoofdschuldige in het Fyra-debacle’

facebook share facebook share

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “De NS, ooit Nederlands trots, gesloopt door de politiek

  1. John

    Heel erg jammer inderdaad. Tja zo gaat het.

      /   Reply  / 
  2. Gerrit

    Het zelfstandig maken van nutsbedrijven en naar de beurs brengen ervan is een zeer kortzichtig beleid geweest
    Waarvan enkele mensen hebben geprofiteerd
    Overheidstaken zoals het ov horen bij de overheid en niet bij snelle jongens doe snel geld willen verdienen

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>