Buma bang: jihadi’s grootste bedreiging

Raar interview Buma waar we eigenlijk geen bal mee opschieten

Niet ongeneeslijke ziektes, niet dodelijke virussen waar geen vaccins voor bestaan, niet de vele honderden verkeersdoden per jaar, nee, wij moeten ons vooral zorgen maken over teruggekeerde jihadi’s. CDA-voorman Sybrand Buma ziet in hen ‘de allergrootste bedreiging voor de nationale veiligheid’.

In een raar interview met de Volkskrant jaagt de CDA’er behoorlijk wat schrik aan. Buma wil dat de wet wordt aangepast zodat het voorbereiden van een jihadreis strafbaar wordt. Het gekke is dat dergelijke voorbereidende handelingen nu al strafrechtelijk kunnen worden aangepakt, en dat is vorig jaar ook al gedaan.

Dit interview lijkt dan ook meer een zoveelste poging van Buma om zich rechts te profileren, dan dat hij eventuele gaten in de Nederlandse strafwet wil repareren.

Het kabinet van VVD en PvdA komt al met wetgeving die het mogelijk maakt om de nationaliteit af te pakken van jihadstrijders van wie bewezen is dat ze hebben deelgenomen aan criminele activiteiten. Strafrecht hoort daar ook bij.

Hoe duiden we dit?

Goed, het is van mij natuurlijk niet helemaal fair om de dreiging van een terreuraanslag te vergelijken met ziektes, virussen of verkeersslachtoffers. Dat zijn hele verschillende zaken. En het risico is reëel. Vorige maand schoot een teruggekeerde jihadstrijder vier mensen dood bij het Joods Museum is Brussel.

We moeten vertrouwen op onze veiligheidsdiensten. Zij hebben de instrumenten om extremisten in de gaten te houden en aanslagen te voorkomen. Dat doe je niet met een overbodige wetswijziging of flinke statements in de krant.

De kans op een aanslag tot nul terugbrengen kan niet in een vrije samenleving. Daar moeten politici eerlijk over zijn. Verder moeten zij zorgen dat jongeren die dreigen te radicaliseren op het rechte pad gehouden worden. Dat is moeilijker dan wat kekke oneliners in de krant deponeren, dus Buma, ga aan de slag!

Bovenal kunnen we ons niet laten leiden door angst want dan krijgen de extremisten precies waar zij op uit zijn. Politici die met grote woorden de angst aanwakkeren zijn meer bezig met hun eigen politieke profiel en een zeteltje meer of minder in de laatste peilingen, dan met onze nationale veiligheid.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>