Koenders is prima, maar waarom geen reshuffle?

Middenin regeertermijn meerdere kabinetsposten opnieuw invullen

Zoals weken geleden al uitgelekt volgt Bert Koenders de populaire minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans op. Een betrouwbare vent, prima keuze.

Toch vind ik het jammer dat de coalitie dit moment niet aangrijpt voor een iets bredere reshuffle. Een praktijk die in het buitenland gebruikelijk is. Middenin een regeertermijn worden dan meerdere kabinetsposten opnieuw ingevuld.

Ik zou graag meer diversiteit zien. Dat is mijn persoonlijke voorkeur. Meer vrouwen, meer diverse etnische achtergronden. Bijvoorbeeld een minister van Surinaamse afkomst. Ik noem maar een voorbeeld. Moet niet, maar mag best.

Een reshuffle kennen we in Nederland niet. Tijdens de kabinetsformatie werd wel gefluisterd dat bijvoorbeeld Ivo Opstelten een halve periode minister zou blijven. Daarna zou Fred Teeven mogelijk doorschuiven. Na enkele problematische optredens van Teeven is van die proefballon niets meer vernomen.

Voor meer flexibiliteit valt veel te zeggen. Vooral bij bewindslieden die er al meerdere termijnen op hebben zitten. Maar zo’n verandering vergt durf. Daar is weinig ruimte voor in ons dichtgeslibde partijpolitieke systeem. Een reshuffle zou door venijnige oppositiefiguren uitgelegd worden als teken van zwakte.

Dit hangt ook samen met de belabberde staat waarin onze journalistiek zich bevindt. Alles wordt tegenwoordig (onder het mom van ‘duiding’) politiek gespind, dus ook zo’n reshuffle zou vast wel weer negatief uitgelegd worden.

De wederzijdse wurggreep en de ons-kent-ons-cultuur in de Nederlandse media voert te ver door. Niet alleen in relatie tot de politiek en belangenorganisaties. Ook, en misschien nog wel meer, in relatie tot elkaar. De Nederlandse politieke pers is soms een klef zooitje snobistische trutten. Maar dit even terzijde.

Het is dom om namen te noemen, maar ik doe het toch. Ik zou denken aan Laetitia Griffith in plaats van Opstelten. Aan PvdA-zijde is evident dat Ronald Plasterk en Jetta Klijnsma, terecht of niet, persoonlijk beschadigd zijn geraakt op een wijze die hun hele team treft. Lutz Jacobi zou denk ik een slimme move zijn.

Ach ja, dit is speculatief. Het gebeurt niet. Ik dagdroom eventjes over een land waarin de politiek en de media onafhankelijk, vrijzinnig en open minded zijn.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>