Armoe troef sinds de VVD regeert

Rechts-liberale ramp: steeds meer Nederlanders onder armoedegrens

Terwijl VVD-politici met ongekende politieke arrogantie bezig zijn de solidariteit uit ons zorgstelsel te slopen, onthullen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Centraal Planbureau (CPB) nieuwe onthutsende armoedecijfers.

In het Armoedesignalement 2014 constateren de wetenschappers dat het aandeel huishoudens en personen dat in Nederland onder de armoedegrens leeft in 2013 opnieuw is toegenomen. In 2011 en 2012 was dat ook al het geval.

De armoede is volgens de onderzoekers het hoogst bij eenoudergezinnen, alleenstaanden tot 65 jaar, niet-westerse huishoudens, bijstandsontvangers en kinderen. Een op de drie arme mensen is jonger dan 18 jaar. Bij al deze groepen was in 2013 sprake van een verdere verslechtering ten opzichte van 2012.

In 2013 vielen 1,26 miljoen Nederlanders onder de armoedegrens. Voor alleenstaanden is die grens 1060 euro netto per maand, voor een paar met een kind 1770 euro netto en voor een eenoudergezin met twee kinderen 1600 euro.

Rechtse armoede

De toename van het aantal mensen dat onder de armoedegrens leeft, valt te wijten aan de economische crisis. Sinds 2007 kwamen er in Nederland 412.000 armen bij. Uiteraard zijn er ook verantwoordelijken in de politiek. De regering kan immers investeren en gericht beleid maken om de armoede te bestrijden.

CPB en CBS zijn onpartijdig, en zullen niet met een beschuldigende vinger wijzen naar een partij of stroming. Zulke conclusies moeten we zelf trekken.

De armoede-explosie loopt gelijk aan het premierschap van Mark Rutte. Hij is uiteraard niet persoonlijk schuldig, maar het beleid van zijn partij wel. De VVD is sinds 2010 de grootste. Daarna ging het rap bergafwaarts met de solidariteit.

De cijfers gaan over 2013 en eerder. De begroting voor 2012 is gemaakt door VVD, CDA en PVV. Daarna liep Wilders weg van de onderhandelingstafel en werd in een noodtempo door VVD, CDA, D66, GL en CU een begroting voor 2013 gemaakt. Dat was het Lente-akkoord, ook bekend als het Kunduz-akkoord.

En de PvdA dan?

In oktober vorig jaar zorgde de PvdA van Diederik Samsom dat er eindelijk extra geld voor armoedebestrijding kwam. Dit jaar 80 miljoen euro en komende jaren 100 miljoen euro extra. Ook zijn de criteria voor de bijzondere bijstand verruimd.

Samsom zei dat hij graag meer wil doen maar dit het maximale is dat hij kon bereiken in de onderhandelingen met VVD, D66, CU en SGP. In de ramingen voor 2014 en 2015 verwachten de onderzoekers nu een lichte daling van de armoede.

Politieke verantwoordelijkheid?

Behalve de SP hebben alle partijen in recente jaren verantwoordelijkheid gedragen voor het armoedebeleid. De VVD is de hoofdverantwoordelijke, als grootste partij. In wisselende coalities hebben de rechts-liberalen zich geen moment ingespannen om de solidariteit in Nederland te versterken.

Bij GroenLinks was de betrokkenheid kortstondig. Er werd in enkele dagen een begroting in elkaar getimmerd. GL haalde zaken binnen als vergroening van de economie, extra zorgtoeslag en het schrappen van bezuinigingen op natuur.

De PvdA is de enige partij die daadwerkelijk iets doet aan armoedebestrijding. Uit de ramingen voor dit en volgend jaar blijkt dat effectief: de armoede daalt.

Door aan de regering deel te nemen is de PvdA echter ook verantwoordelijk geworden voor de gevolgen van eerder beleid. Zo werkt het in de politiek. De PvdA had meer willen doen, maar dit was het maximale dat men kon bereiken in moeilijke onderhandelingen met sociaaleconomisch rechtse partijen.

Waar blijft de SP?

Een partij met recht van spreken op dit onderwerp is de SP. Daar bedrijft men echter de spreekwoordelijke ‘schone handen’-politiek. Als de SP mee had onderhandeld dan was er meer sociaal en solidair beleid mogelijk geweest.

Het is heel begrijpelijk dat de SP op landelijk niveau geen trek heeft om samen te werken met de rechts-liberalen van de VVD, waarmee ze dan ook nog rivaal PvdA een sterkere positie zouden geven. Politiek-strategisch dus wel slim, maar mensen die in de armoede leven hebben daar natuurlijk helemaal niks aan.

Afbraak solidariteit

Op sociaaleconomisch vlak geldt nog altijd de links-rechts-tegenstelling. Daarin zijn PvdA, SP en GL goed voor de solidariteit en VVD, D66, CDA en PVV slecht.

Het is voor links en progressief Nederland als geheel belangrijk om hier geen onderlinge strijd van te maken. De afbraak van de solidariteit in Nederland wordt doorgedrukt door rechtse partijen. De VVD is de grootste boosdoener.

Uit recent onderzoek blijkt dat de rechts-liberale ideologie slechts op steun van zo’n 19 procent kan rekenen. Veel meer Nederlanders (ongeveer een op de drie) voelen zich aangetrokken tot de solidariteit als voornaamste gedachtegoed.

Binnen links-progressief Nederland moet men elkaar niet de tent uit vechten, maar tonen dat solidariteit een basis voor onderling vertrouwen is.

Want dat de VVD momenteel de grootste partij is, en er akelige compromissen gesloten moeten worden, is geen toestand die oneindig zal voortduren.

Foto: Alex/Eflon.

facebook share facebook share

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Armoe troef sinds de VVD regeert

  1. Beppie Onstenk

    ARMOEDE
    Er is heel veel geld in de wereld
    Maar kijk eens om je heen… hoe alles vaalt
    Er is heel veel geld in de wereld
    Rijkdom en armoede… een geluk de zon die altijd straalt
    Het geld de verdiensten vele zakken worden gevuld
    Maar de armoede ziet men.. door een donkere beslagen bril
    Dat is heel somber koud en kil
    Goud en diamanten de rijkelijke bezitten
    En daar langs de weg ..ligt een zwerver te pitten
    Geen deken geen rustplaats zijn centen zijn op
    Geen werk en geen huisje voor hem alleen strop
    Hoe kan de wereld.. zo leven zijn ogen te sluiten
    Voor de grote armoede… die ligt daar buiten
    De zakken gevuld met lapjes aan geld
    En voor armoede.. een enkel euro nog telt
    Het is goed mis
    met de armoede bestrijding … 2015 wellicht nog meer armoede
    Spreek woordelijk schonehanden politiek

      /   Reply  / 
  2. Kees Marges

    Zeer pro-PvdA tekst. Soort actie beperking imago schade van deze vroegere sociaaldemocratische partij. Ben zelf onafhankelijk sociaaldemocraat en betreur heel erg de steun die de PvdA heeft gegeven en blijft geven aan VVD beleid. In plaats van echt op te komen voor kwetsbare groepen, zoals mensen met verstandelijke beperking, zijn ze tevreden met zo nu en dan een kruimeltje succes, wat ze kunnen opblazen en verkopen als een groot succes, zoals ook nu in deze tekst gebeurt. Handhaven coalitie en zetels in regering en Tweede Kamer zijn belangrijker dan steun voor de kwetsbare burgers.

      /   Reply  / 
  3. frank bikker

    De PvdA wordt in dit verhaal wel erg uit de wind gehouden. Volgens mij vertegenwoordigt de huidige coalitie helemaal de stem van de kiezers. De VVD kiezer ziet liever geen PvdA
    Hetzelfde geldt voor de PvdA kiezer. Ik denk dat dat ook 1 van de redenen is, dat de PvdA is gedecimeerd. Naast de natuurlijke arrogantie die in der tijd al door Fortuyn is blootgelegd. Men is weggelopen naar de SP en ook PVV.
    Daarnaast vind ik het heel begrijpelijk dat de SP nog niet op landelijk niveau verantwoording wil nemen. Men moet nog een breed bestuurlijk kader scheppen. Sinds de laatste gemeentelijke verkiezingen begint dat te lukken.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>