Briljant SP-plan: schaf de zorgverzekeraars af

Ontaarde media-elite aan het infuus van de rechts-liberale ideologie

De SP heeft een links alternatief voor het zorgstelsel gepresenteerd. Het plan is doorgerekend door het Centraal Planbureau en daaruit blijkt dat 7 van de 10 gezinnen goedkoper uit zouden zijn. Ook levert het tienduizenden banen op.

In het plan De Zorg Is Van Ons, van marktwering naar samenwerking worden de zorgverzekeraars en het eigen risico afgeschaft. In plaats daarvan worden een publieke basisverzekering en een inkomensafhankelijke zorgpremie ingevoerd.

Een uitgesproken links plan waarin duidelijke keuzes worden gemaakt. Het is realistisch, in principe uitvoerbaar, maar politiek op dit moment onhaalbaar.

Voor 7 van de 10 gezinnen zou deze voorgestelde zorgvoorziening goedkoper zijn. Zij zouden er 2,5 procent op vooruitgaan. Inkomens boven dubbelmodaal zouden 1 procent meer betalen, en de tien procent hoogste inkomens zouden een inkomensdaling tot maximaal 5,5 procent voor hun kiezen krijgen.

Waarom horen we hier zo weinig over?

Een probleem is dat de genoemde tien procent in Nederland de macht vrijwel volledig in handen heeft. Dan gaat het echt niet alleen over de VVD als grootste partij. Het is veel breder. Overal in het bedrijfsleven, inclusief de media.

Dat wordt pijnlijk duidelijk als we zien hoe weinig exposure dit SP-plan krijgt. Het is een plan dat het verdient om serieus bediscussieerd te worden. Je hoeft het niet met elk onderdeel eens te zijn. Maar het debat wordt in de kiem gesmoord. Onze media blijken tot op het bot gecorrumpeerd door commerciële belangen.

Er is vandaag de dag eigenlijk geen verschil meer tussen een hoofdredacteur bij een krant en een manager bij een zorgverzekeraar. Zij zijn deel van dezelfde status quo. Noem het een elite, noem het een systeem. Op zich niets mis mee.

Ze is nodig in een samenleving, een onvermijdelijke consequentie van vrijheid, maar kan alleen functioneren, en gerechtvaardigd worden, zolang zij open is. Zolang zij de vrijheid waaruit zij voortkomt respecteert. Dat gebeurt nu niet.

Ons land wordt gegijzeld door een waardeloze, ontaarde elite die in de illusie leeft dat zij “het gewone volk” nog vertegenwoordigt. Onze vrijheid wordt geëxploiteerd. Niet alleen in de zorg. Het gebeurt overal, en niet in het minst in de media.

Marktwerking in de zorg
Foto: Tim Samoff

facebook share facebook share

14 Reacties // Reageer

14 thoughts on “Briljant SP-plan: schaf de zorgverzekeraars af

 1. Jack

  Ben het hier helemaal me eens we betalen ons scheel aan zorgpremie en eigen risico , als je dan van het minimum leeft is de laatste week ellende om door te komen

    /   Reply  / 
 2. Winner 1

  Zo dit plan moet EINDELIJK gewoon eens door moeten gaan. Het is een geweldig plan. We betalen ons rot aan de grote gebouwen die de Zorgverzekeraars hebben neer gezet. Als ik het gebouw van Mensiz in Enschede zie denk ik altijd daar zit ONS geld. Iedereen verlangt naar het oude Ziekenfonds terug. Hopelijk gaat dit plan meer publiciteit krijgen. Dit is tenminste is een eerlijker verdeling van de lasten Vooral voor de mensen die een chronische ziekte hebben en voor de AOW ers.

    /   Reply  / 
 3. Egbert

  Eerste deel van het betoog klinkt interessant. Daarna raak je me echter kwijt met een opmerking als “Onze media blijken tot op het bot gecorrumpeerd door commerciële belangen”.
  Dit is weer zo heerlijk generaliserend. De discussie zou moeten gaan over het plan van de SP en niet over een of andere vage complot theorie van de elite. En overigens heeft de SP er normaal gesproken geen enkele moeite mee om haar ideeën duidelijk voor het voetlicht te krijgen.

    /   Reply  / 
  1. Theo Che

   het is gewoon zo heb je dat zooitje gezien bij verKutte zijn promotie feestje afgelopen woensdag ???/

     /   Reply  / 
 4. Marianne van der Woerd

  Dat er al een hele tijd censuur is in de media dat weet ik al een hele tijd. daarom via sociale de eerlijk informatie geven. De huidige rijken onderschatten gelukkig nog steeds sociale media. Maar ga ook op iedere plein en hoek zoals vroeger protestliederen zingen! Probeer het volk ouderwets en via de nieuwe systemen te bereiken. Kranten journaals en andere berichtgeving op de klassieke wijze geven geen eerlijke journalistiek weer.

    /   Reply  / 
 5. frank bikker

  Dit plan verdient wel nadere bestudering. Het ziet er naar mijn smaak positief uit, maar dat gaat er bij mij ook moeilijk in. Alles heeft zijn voors en tegens.

    /   Reply  / 
 6. Jean Zijta

  Zie de minimale aandacht door de media na de massale opkomst in Amsterdam afgelopen zaterdag. Verbazing dat het journaal er nauwelijks aandacht aangaf. In het Haarlems Dagbkad van maandag stond ook helemaal niets erover. Toch waren er ca 15000 misschien wel meer mensen op de been, lopende vanaf het Damrak naar het Westerpark.

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   Indertijd met die kruisraketten stonden er een half miljoen. En het einde van het liedje was dat ze er nog steeds stonden. Mensen zijn tekort van memorie. Ze moeten dan maar eens op radicale partijen gaan stemmen.
   Zo vind ik het nog steeds vreemd dat de verzorgingsstaat is opgekomen toen het communisme op kwam en wordt afgebroken naarmate het communisme verdwijnt.

     /   Reply  / 
 7. ben

  de kapitalisten hebben de macht doe je niks aan nederland moet in opstand komen ik sta voor aan

    /   Reply  / 
  1. frank bikker

   Aan dit plan is inderdaad weinig aandacht besteed. Ook van SP kant. Er zijn toch genoeg blogs en waarin dit kan worden overgenomen of verwerkt!

   Zo heb ik bij de mijn plaatselijke SP afdeling nooit hier iets over vernomen.

   Niet dat dit zo belangrijk is. Ik denk dat het belangrijker is, dat dit plan veel meer in de schijnwerpers gezet wordt en niet alleen maar als een specifiek SP plan.

     /   Reply  / 
 8. Paul

  Kapitalisten zijn . Hebt u weer zitten zweten op uw voorhoofd ,komt u dan maar weer op met uw belasting geld . Dat is maffia kapitalista . Nederland is het duurste land van de Wereld . 1 liter benzine op Amerika kost maar 60 eurocent is maar 1 gulden 20 . Dat het nog 1 gulden 30 zou zijn dat is allang niet meer zo . De Euro is bijna niets meer waard . Deze wordt kunstmatig hoog gehouden tenopzichte van de Dollar . 1 Euro is niet meer waard dan dan 1 gulden 90 . De rest is ons allang afgejat door het maffia kapitalista . We betalen gemiddeld ook meer aan ziekenpremie dan de Amerikanen . En ga niet een nachtje in Amsterdam in een beetje hotelkamertje overnachten ,je betaald je scheel ,net als de parkeertarieven ,of een kopje Amsterdams koffie slotenwater . Lang leve de belasting . Of koop eens een merk litertje verf in de winkel,je betaald je scheel . De gehele VVD en meeloperspartij de Pvda boevenbende zullen dagelijks ook wel scheel kijken van genot . Ik heb er 1 woordje voor KRANKZINNIG

    /   Reply  / 
 9. Paul

  Dat van de Euro is trouwens een fabeltje . Gerrit Zalm had destijds met die andere goochelaars uit Brussel de Euro op 2 gulden 20 gezet . Dat stukje blik uit de machiene hadden ze ook op 1 Euro is een Mark waard kunnen zetten . Of 1 Euro is 2 dollar waard . Allemaal mensen fabeltjes net als Wall street . Loop maar over een Kerkhof ,dan zie je dat het hele leven een fabeltje is vol met lucht .

    /   Reply  / 
 10. Paul

  Eigenlijk is 1 Euro niet meer waard dan 1 Nederlandse gulden . Als je bij de warme bakker komt vragen ze gewoon het belachelijke bedrag voor 1 brood ; en dat is dan 2 Euro ,goedenmiddag . Ja goedenmiddag ,en dan denk ik altijd weer ,was het maar weer vast oorlog ,want na de oorlog kost een heel brood altijd weer 2 Nederlandse kwartjes . Is het weer oorlog dan is het gehele maffia systeem weer verdwenen naderhand en kost alles weer normaal . Het kan dus wel . Maar de kapitalisten en diegenen die graag in een dag rijk willen worden in hun hersenen vreten ons land op aan durigheid . Bij mij in een andere straat staan huizen die vroeger 5 duizend gulden hadden gekost . Vooroorlogse huizen . Met van die kalktussenmuren,als je heel hard slaat ben je er zo door heen . Eigenlijk zijn het bouwvallen maar ze worden gewoon tegenwoordig verkocht voor het luchtfietserij bedrag van 160 duizend Euro . Voor 60 duizend Euro koop je een knots van een Campermobiel superdeluxe met alles er op en eraan . En is Moeder Aarde je voortuin en heb je nooit last van buren . En hoef je alleen maar wegenbelasting betalen en opdat je mobiel bent geen gemeentelijke heffingen en neem je een postbus in postkantoor . Of je zet hem lekker aan een Spaans strand als je niet werkgebonden meer bent . Retteketet ,mooier plezier kun je in je leven niet hebben toch . Kun je als hobby ook nog ijsco s gaan verkopen op een Spaans strand vanuit je luxe camperbus . Mooier kunnen we het niet maken .

    /   Reply  / 
 11. Paul

  Mevr Schppers zei dat mensen minder aan ziekenfonds gelden kwijt zijn dan vroeger en dat de zorg veel meer is geworden . En dat gold dan vooral voor de minima . Nou dan zal ze ook wel denken dat het brrod goedkoper is geworden en er meer brood in zit . Mevrouw noemt zich ook nog Minister . Waar is ze Minister van dan; Minister van prut ,Minister van Carnaval,Minister van roltrappen . Of is ze misschien toch Minister van hersenlozen . Dit kan toch niet waar zijn he . Maar helaas ,het is wel zo . Dit soort volk loopt er rond in Haag en noemt zich dan ook nog Minister . Een ding hadden ze ook nog wel graag gehad als ze in tweedekamer allemaal weer overleden zijn op hun tijd dat ze dan ook nog graag Minister van het Kerkhof konden worden als geest . In de grond gezakt ,prut amen .

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>