Europese Commissie zet rol accountants in schijnwerper

Donderdag is Europa dag op politiek.blog.nl. Verrassend misschien. Maar de Europese Unie wordt steeds belangrijker. Zo zijn veel van de plannen van het nieuwe kabinet, onuitvoerbaar onder het huidige Europees Recht. Daarom: Europa, best belangrijk. Onderwerp van de dag: Accountants. Cijferaars die controleren of bedrijven goed de administratie bij houden. Belangrijke taak. Verantwoordelijke taak ook. Reden voor de Europese Commissie om een groenboek te wijden aan dit onderwerp.

Een groenboek is een consultatieprocedure die later wordt gebruikt bij samenstellen van een richtlijn. Een richtlijn is in de vorm verbindend, maar nationale overheden mogen zelf bepalen hoe ze daar vorm aan geven. Feitelijk: zorgen dat het wordt nageleefd, je ziet maar hoe. De Europese Commissie is gisteren begonnen een zogenaamde brede raadpleging over de rol van accountants en accountantsbureau’s tijdens de crisis.

Het gaat de Commissie erom in  kaart te brengen hoe de Europese accountantsector en de sector van andere boekhouders, de regels kan aanscherpen zodat het toezicht op financiële instellingen vergroot kan worden. Accountants en externe boekhouders zitten dicht op het vuur en het is de Commissie er alles aan gelegen problemen als met de kredietcrisis zo veel mogelijk te voorkomen. Dit moet uiteindelijk uitmonden in nieuwe regels voor accountants en boekhouders, in de vorm van een algemene richtlijn voor de gehele Europese Unie.

Op Management Team.nl wordt deze brede raadpleging gezien als het zoeken van een nieuwe zondebok voor de financiele crisis. Management Team baseert zich op een artikel in het Financiele Dagblad, waarin onder meer wordt gesteld dat de Europese Commissie de hele markt voor accountants wil openbreken, de grote kantoren opknippen en de kleinere partijen samenvoegen. Alles om de onafhankelijkheid van accountants en externe boekhouders te waarborgen. Overig zouden ook de adviesdiensten niet meer door accountants uitgevoerd mogen worden. Wordt ongetwijfeld vervolgd, want er is veel weerstand tegen deze plannen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>