NRC: 84% burgemeesters tegen fusieplannen gemeenten

Burgemeesters tonen zich erg conservatief in onderzoek over fusiegemeenten

Een overgrote meerderheid van de burgemeesters is tegen de fusies van gemeenten. Dat blijkt uit een onderzoek van OverheidinNederland.nl in opdracht van NRC Handelsblad.

Het onderzoeksbureau vroeg alle 408 burgemeesters naar hun mening over de kabinetsplannen voor het opschalen van gemeenten. De helft reageerde op de enquête.

Het kabinet wil dat gemeenten in Nederland in principe 100.000 inwoners of meer hebben. Zij kunnen dan beter al hun nieuwe taken aan, en het scheelt veel geld. 95 procent van alle gemeenten heeft minder dan 100.000 inwoners en zal volgens de plannen moeten fuseren. Gemiddeld telt een gemeente nu 40.000 inwoners.

84 procent van de burgemeesters voelt daar weinig tot niets voor, en 71 procent ziet in de kabinetsplannen ook geen reden om met buurgemeenten in gesprek te gaan over een fusie. Alleen in de provincie Groningen ziet een meerderheid (55 procent) van de burgemeesters wel aanleiding tot onderling overleg.

De uitslag toont een grote kloof tussen wat burgemeesters vinden en de trend in de publieke opinie. Uit peilingen blijkt keer op keer dat Nederlanders bij bezuinigingen liever zien dat de overheid op ambtenaren en bestuurslagen bezuinigt (het zogenaamde ‘snijden in eigen vlees’) in plaats extra te korten op bijvoorbeeld de zorg.

facebook share facebook share

1 Reacties // Reageer

One thought on “NRC: 84% burgemeesters tegen fusieplannen gemeenten

  1. Will I am

    Natuurlijk zijn ze tegen, onze burgervaders – zou ik ook zijn als mijn baan op de tocht zou staan en bang was om na 4 jaar wachtgeld nog steeds geen “passende” functie gevonden zou hebben.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>