Minder dan kwart Nederlandse burgemeesters is vrouw

Conservatief en veel te mannelijk beeld doemt op uit Burgemeestersoverzicht

Hoewel het CDA bij de afgelopen twee landelijke verkiezingen halveerde en in de Tweede Kamer met slechts 13 zetels de vijfde fractie is, levert de partij nog steeds de meeste burgemeesters in Nederland. Dat melden diverse media op basis van de publicatie Gemeenten en hun kroonbenoemde burgemeesters juli 2013.

Ruim een derde van alle Nederlandse burgemeesters (122 van de 358) komt van het CDA. VVD en PvdA volgen met respectievelijk 96 en 86 burgemeesters. Daarna D66 met 23, ChristenUnie met 11, GroenLinks met 8, en SGP met 6 burgemeesters.

Er zijn geen burgemeesters van PVV, SP, 50Plus en PvdD. Vijf burgemeesters zijn lid van een niet-landelijke partij en er is, net als vorig jaar, één partijloze burgemeester.

De PvdA heerst in de grote steden, waar de partij traditioneel de meeste aanhang heeft. Zeven van de tien burgemeesters van de tien grootste steden komen van PvdA-huize (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Tilburg, Groningen, Breda). De VVD heeft burgemeesters in Den Haag en Almere. Het CDA eentje in Nijmegen.

CDA-burgemeesters besturen vaker kleinere gemeenten, vandaar dat het aantal burgemeesters wat buitenproportioneel lijkt. In aantallen inwoners liggen de verhoudingen tussen de drie grote bestuurderspartijen evenwichtiger.

Uit het overzicht blijkt dat leiding geven aan een gemeente nog steeds veel te veel als een mannelijke zaak wordt beschouwd. Slechts 70 van de 358 burgemeesters zijn vrouw.

Foto: Evertjan Hannivoort

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>