Links Utrecht krijgt rechtse burgemeester opgelegd

Kiezen van burgemeester is in Nederland schimmig partijpolitiek spel

De 52-jarige VVD’er Jan van Zanen (foto) wordt de nieuwe burgemeester van Utrecht. Hij is nu nog burgemeester van Amstelveen en was eerder partijvoorzitter. De overwegend linkse gemeenteraad van Utrecht verkoos Van Zanen boven ex-vakbondsleider Agnes Jongerius, die voor de PvdA in race was.

Utrecht neemt afscheid van Aleid Wolfsen, wiens burgemeesterschap niet erg makkelijk verliep. Wolfsen is een uitstekende jurist, was eerder rechter en Kamerlid, maar bleek als burgervader niet goed uit de verf te komen.

Volgens de selectiecommissie (die bestaat uit raadsleden) gaf de politieke kleur van Van Zanen niet door doorslag. Hij wordt geprezen om zijn bestuurlijke ervaring en vermogen om met linkse partijen samen te werken. Van 1998 tot 2005 was hij wethouder van financiën en economische zaken in Utrecht.

De manier waarop in Nederland burgemeesters worden gekozen heeft nog altijd iets schimmigs. Sommigen zien de selectieprocedure als een soort handjeklap tussen de gevestigde partijen, waardoor buitenstaanders geen kans maken.

Zo solliciteerde in Utrecht ook zanger en politicus Henk Westbroek. Uit polls bleek dat hij de favoriete kandidaat was van de Utrechtse bevolking, maar commissaris van de koning Willibrord van Beek (VVD) wees hem af.

De VVD is de grootste partij van het land en dat wordt steeds zichtbaarder. Er is sprake van een bestuurlijke opmars. Na Den Haag en Almere is Utrecht de volgende grote stad waar de partij het burgemeesterschap herovert.

Niets ten nadele van de competentie van Van Zanen, maar de selectie van burgemeesters in Nederland is toch een bespottelijke toestand. Nederland is het enige land in Europa waar de gekozen burgemeester nog niet is ingevoerd. Als iemand goed is, dan kan hij/zij ook een directe verkiezing winnen.

Bovendien is het tergend irritant dat er nog altijd veel te weinig vrouwen en mensen van buiten de politiek op dit soort beeldbepalende bestuursfuncties terecht komen. Dat is niet goed voor de democratie en het vertrouwen.

RTV Utrecht:

Foto-cc: gemeente Amstelveen.

facebook share facebook share

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>